Διευρυμένη Σκηνογραφία, Περφόρμανς και Δημόσιος Χώρος, 17-18-19-20 Απριλίου ΕΚΠΑ

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 16/04/2024

Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

 Διευρυμένη Σκηνογραφία, Περφόρμανς και Δημόσιος Χώρος

Expanded Scenography, Performance and Public Space

 

Το ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ  και το ΠΜΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΙ   ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΘΕΑΤΡΟ:  ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ»

διοργανώνουν Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα

«Διευρυμένη Σκηνογραφία, Περφόρμανς και Δημόσιος Χώρος»

 

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις  17-18-19-20 Απριλίου 2024

στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

 

Η διεπιστημονική σύνδεση των σπουδών της καλλιτεχνικής περφόρμανς, της διευρυμένης σκηνογραφίας, και των νέων χωρικών μορφών παραστατικών τεχνών στον δημόσιο χώρο έχει τη δυνατότητα να παράγει καινοτόμους θεωρητικούς στοχασμούς, πολυσχιδείς καλλιτεχνικές πρακτικές και αναστοχαστική σκέψη. Το Συνέδριο επικεντρώνεται στις θεωρητικές και καλλιτεχνικές προοπτικές του διευρυμένου παραστασιακού χώρου και της διευρυμένης σκηνογραφίας στις σύγχρονες site-specific επιτελεστικές πρακτικές στον δημόσιο χώρο. Το Συνέδριο διερευνά τις συναντήσεις μεταξύ παραστατικών πράξεων και σωμάτων, δημόσιων και ημιδημόσιων χώρων  -όπως και περιβαλλόντων διαμεσολαβούμενων από την τεχνολογία-, πολιτιστικών και κοινωνικών τοπίων και αφηγήσεων. Στόχος είναι να συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών πρακτικών και μεθοδολογικών και θεωρητικών εργαλείων για την περφόρμανς στον δημόσιο χώρο, έξω από τους συνήθεις και συμβατικούς χώρους των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών. 

Διευρυμένη σκηνογραφία, περφόρμανς και δημόσιος χώρος / Expanded Scenography, Performance and Public Space

Στο συνέδριο μετέχουν ερευνητές και δημιουργοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό με ανακοινώσεις, εργαστήρια, καλλιτεχνικές δράσεις και περφόρμανς.

 

Στις 19 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου Ημερίδα Νέων Ερευνητών-τριών με τη συμμετοχή και την οργανωτική επίβλεψη μεταπτυχιακών φοιτητών-τριών και υποψηφίων διδακτόρων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ.

 

Στις 20 Απριλίου το συνέδριο θα ολοκληρωθεί με εργαστήρια και περφόρμανς σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας, με σημείο εκκίνησης στις 6:30 στην περιοχή της Ακρόπολης έως τις 21:00 στο λόφο του Στρέφη και την Ιερά Οδό.

 

Καθ’όλη τη διάρκεια του συνεδρίου στους φιλόξενους χώρους της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια και masterclasses και θα υπάρχει συνεχής προβολή καλλιτεχνικών έργων.

 

Αναλυτικό και επικαιροποιημένο πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να δείτε εδώ:

https://conferences.uoa.gr/event/85/

και εδώ:

https://fb.me/e/220b8n5kx

 

Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Οι ενδιαφερόμενοι/ες που επιθυμούν να λάβουν βεβαίωση συμμετοχής μπορούν να εγγραφούν εδώ: https://forms.gle/E27iwixXBskvu22U6

 

To συνέδριο υλοποιείται χάρη στην υποστήριξη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ελληνικό και Παγκόσμιο Θέατρο: Δραματουργία, Παράσταση, Εκπαίδευση», της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής και της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ.