Θερινά Σεμινάρια Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη στο "Επί Κολωνώ-Studio Νάμα"

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 05/05/2022

Όπως κάθε καλοκαίρι έτσι και στο φετινό του 2022 θα πραγματοποιηθούν στο Επί Κολωνώ κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο τα Θερινά Σεμινάρια Υποκριτικής με την Ελένη Σκότη. Τα Θερινά Σεμινάρια στο Επί Κολωνώ έχουν κατά κανόνα περιεχόμενο πιο πυκνό σε σχέση με τα μαθήματα στη διάρκεια της χρονιάς και κάποια από αυτά εστιάζουν πάνω σε πιο ειδικά θέματα και με ιδιαίτερες ασκήσεις. Όμως τα μαθήματα φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να ελαχιστοποιούν και τους κινδύνους διάδοσης του ιού στους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα). Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο στη φύση των διαδικασιών στο χώρο, αφενός επί σκηνής (πχ ασκήσεις με συμμετοχή έως δύο μαθητών σε διακεκριμένες περιοχές της σκηνής, ή ακόμη τη χρήση προσωποποιημένων αντικειμένων κοκ) και αφετέρου στην παραμονή στην αίθουσα (με καθήμενους σε προκαθορισμένες θέσεις, περιορισμένος αριθμός μαθητών κοκ) όσο και μέτρα για τον αερισμό, την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων. Εξάλλου το Επί Κολωνώ  ως πρώην σχολείο- διαθέτει και ευρύχωρη αυλή για την αναμονή και τα διαλείμματα. Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθούν από 31 Μαΐου έως 25 Ιουλίου 2022 τα παρακάτω θερινά σεμινάρια υποκριτικής:
1) Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για αρχάριους σπουδαστές)
2) Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για επαγγελματίες)
3) Ατομικός αυτοσχεδιασμός (για προχωρημένους σπουδαστές)

1. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για αρχάριους σπουδαστές)
Είναι ένα εντατικό τμήμα, όπου ο ηθοποιός ασκείται στο να μπορεί να αντιδρά αυθόρμητα σε ό,τι συμβαίνει πάνω στη σκηνή. Με ασκήσεις αυτοσχεδιασμού δοσμένων συνθηκών, ο ηθοποιός καλλιεργεί τη δυνατότητά του ώστε να κατευθύνει συνεχώς τη συγκέντρωσή του στη μεταβαλλόμενη κατάσταση μιας σκηνής καθώς και στους άλλους ηθοποιούς που συμμετέχουν σ’ αυτή. Εφόσον, ούτε έχει προηγηθεί ανάγνωση κάποιου κειμένου, ούτε έχει δοθεί χρόνος προετοιμασίας, ο ηθοποιός δεν ακολουθεί έναν προκαθορισμένο τρόπο προσέγγισης του ρόλου. Συνεπώς η σκηνή έχει την ίδια φρεσκάδα και φυσική ζωντάνια με μια στιγμή της πραγματικής ζωής. Μετά από αρκετή εξάσκηση, ο ηθοποιός αρχίζει σταδιακά να συνειδητοποιεί τον τρόπο που ερμηνεύεται ένας ρόλος σε μια παράσταση, ώστε να έχει την ίδια αλήθεια και ενέργεια που βιώνεται στον αυτοσχεδιασμό.
 Απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να έρθουν σε επαφή με το θέατρο.

Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για αρχάριους σπουδαστές)
Ημέρα & Ώρα: Τρίτη 18:30-21:00
Περίοδος Σεμιναρίου: 31 Μαΐου έως 19 Ιουλίου 2022
Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων): 200,00 €

2. Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για επαγγελματίες)
Το σεμινάριο αυτό έχει ίδιο περιεχόμενο με το παραπάνω αλλά είναι προσαρμοσμένο ώστε να απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς που επιθυμούν να βελτιώσουν την τεχνική τους.

Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για επαγγελματίες)
α) Τμήμα
Ημέρα & Ώρα: Τρίτη 21:00-23:30
Περίοδος Σεμιναρίου: 31 Μαΐου έως 19 Ιουλίου 2022
Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων): 200,00 €
β) Τμήμα
Ημέρα & Ώρα: Τετάρτη 18:30-21:00
Περίοδος Σεμιναρίου: 1 Ιουνίου έως 20 Ιουλίου 2022
Κόστος Σεμιναρίου (8 μαθημάτων): 200,00 €

3. Ατομικός αυτοσχεδιασμός (για προχωρημένους σπουδαστές)
Οι κεντρικοί χαρακτήρες σε κάθε αξιόλογο θεατρικό ή κινηματογραφικό έργο έχουν να υπερνικήσουν πολλά και σύνθετα εμπόδια προκειμένου να μπορέσουν να εκπληρώσουν τους στόχους τους. Μερικές φορές επίσης τα εμπόδια είναι εσωτερικά, ψυχολογικά, όπως βαθιά ριζωμένες ενοχές ή κρυμμένοι φόβοι. Άλλες φορές κάποια από τα εμπόδια μπορεί να είναι παράγοντες εξωτερικοί, όπως για παράδειγμα καταστροφικές δυνάμεις της φύσης, χρονικοί περιορισμοί ή παρεμβολή άλλων χαρακτήρων. Όποια κι αν είναι η φύση τους, τα εμπόδια που οι χαρακτήρες καλούνται να αντιμετωπίσουν, συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ισχυρής δραματικής έντασης και εγρήγορσης. Στον ατομικό αυτοσχεδιασμό η προσοχή του ηθοποιού πρέπει να εστιαστεί στην αντιμετώπιση των εμποδίων και στο χτίσιμο μιας δημιουργικής λύσης. Το μάθημα αυτό δίνει τα κατάλληλα εργαλεία στον ηθοποιό έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη εμπειρία στο να αυτοσχεδιάζει σε καταστάσεις όπου οι συνθήκες δεν είναι δεδομένες εκ των προτέρων όπως για παράδειγμα ακροάσεις ή ακόμη και κατά την διάρκεια μιας πρόβας. Απευθύνεται σε μαθητές που έχουν ολοκληρώσει 1 έτος παρακολούθησης στο studio NΑΜΑ και σε μαθητές που έχουν ασχοληθεί με την υποκριτική (δραματική σχολή ή άλλα σεμινάρια).

Αυτόματος αυτοσχεδιασμός (για προχωρημένους σπουδαστές)
Τμήμα
Ημέρα & Ώρα: Δευτέρα 20:00-24:00
Περίοδος Σεμιναρίου: 4 Ιουλίου έως 25 Ιουλίου 2022
Κόστος Σεμιναρίου (16 ωρών): 200,00 €

Πληροφορίες:
- Τα μαθήματα διαρκούν από 31 Μαΐου έως 25 Ιουλίου 2022.
- Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη.
- Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.
- Για την εγγραφή στο σεμινάριο απαιτείται η προπληρωμή ολόκληρου του ποσού των διδάκτρων.
- Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για κράτηση θέσεων ή για πληροφορίες με τη γραμματεία του θεάτρου στο email xkolono@otenet.gr ή στο 2105138067.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
- Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr .
- Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ
http://www.epikolono.gr ή στις σελίδες του θεάτρου στο facebook.
θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και
studio NAMA https://www.facebook.com/Studio-NAMA-142612435948624/

Σύντομο Βιογραφικό
Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της ομάδας ΝΑΜΑ) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια διδάσκει στο Εθνικό Θέατρο. Στο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα έχει σκηνοθετήσει πολλά έργα μεταξύ των οποίων «Αγαπητή Ελένα» (για το οποίο κέρδισε το 1ο βραβείο σκηνοθεσίας του περιοδικού «Αθηνόραμα»), «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ, «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ, «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο, το έργο «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας ΝΑΜΑ, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας, «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα, «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο, «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ, «Αγαπητή Ελένα» της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια, «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου, «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον, «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, «Η Σιωπηλή Λίμνη» του Νταβίντ Ντεσόλα. Στο Σύγχρονο Θέατρο με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς, την «Δύναμη του σκότους» του Λ. Τολστόι, το «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν Μακμίλαν και το «Οι Λαντζέρηδες» του Μόρις Πάνιτς. Στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman, «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν, «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ, «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ και «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς.