«Η διάτρητη μνήμη». Ματαρόα - La mémoire trouée

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 07/01/2015

Το ταξίδι του Ματαρόα, «ένα ιστορικό γεγονός στην πορεία της νεότερης Ελλάδας, που κάποτε θα πρέπει να γραφτεί», σύμφωνα με τον Κορνήλιο Καστοριάδη, θα ζωντανέψει επί σκηνής σε σκηνοθεσία Hélène Cinque, τον Νοέμβριο στο Τhéâtre du Soleil. Το  Τhéâtre du Soleil υποδέχεται για πρώτη φορά «τους Έλληνες», παραχωρώντας τους δωρεάν τη σκηνή του, την υλικοτεχνική υποδομή αλλά και τα έσοδα από τα εισιτήρια των παραστάσεων.

Το νέο θέαµα του Théâtre du Soleil, - µια πρωτοβουλία νέων ελλήνων καλλιτεχνών-, εµπνέεται από τις µαρτυρίες των επιβατών του πλοίου «Ματαρόα», και μετά τις παραστάσεις στη Γαλλία, θα πραγματοποιήσει ένα συμβολικό ταξίδι επιστροφής, μέσα από τους σταθμούς του πρώτου εκείνου ταξιδιού, καταλήγοντας πίσω στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, 70 χρόνια μετά την αναχώρηση του πλοίου.

Τον Δεκέμβριο του 1945, ο Γάλλος φιλέλληνας Octave Merlier, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, έπειτα από πολλές διπλωματικές περιπέτειες και αναβολές, κατάφερε να ναυλώσει το νεοζηλανδικό πλοίο MATAROA και να φυγαδεύσει στο Παρίσι, με υποτροφίες του γαλλικού κράτους, έλληνες φοιτητές, καλλιτέχνες και επιστήμονες, που γλιτώνοντας από την τραγική κατάσταση που επικρατούσε στις παραμονές του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, επρόκειτο να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ευρωπαϊκή σκέψη και τέχνη. Οι επιβάτες ήταν κυρίως αριστεροί, αντιστασιακοί και προοδευτικοί Έλληνες, φτωχοί οι περισσότεροι, που σπουδάζοντας στο εξωτερικό, θα κατάφερναν να σωθούν. Ανάμεσά τους ήταν οι: Κορνήλιος Καστοριάδης, Μιμίκα Κρανάκη, Ντίκος Βυζάντιος, Μάνος Ζαχαρίας, Κώστας Παπαϊωάννου, Κώστας Αξελός, Νίκος Σβορώνος, Νέλλη Ανδρικοπούλου, Αριστομένης Προβελέγγιος, Τάκης Ζενέτος, Έλλη Αλεξίου, Μάτση Χατζηλαζάρου, Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Χωραφάς και πολλοί άλλοι.

 

 

Ιδέα, Έρευνα, Οργάνωση: Ελίτα Κουνάδη

Προσαρμογή κειμένου, σκηνοθεσία: Hélène Cinque

Μεταφράσεις: Δημήτρης Αλεξάκης, Κυβέλη Καστοριάδη

Ομάδα εργασίας: Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας

Μουσική: Νίκος Κυπουργός

Σκηνικά : Εύα Μανιδάκη

Kοστούμια: Γιώργος Βαφιάς

Video: Στυλιανός Πάγκαλος

Φωτισμοί : Vincent Lefèvre

Ηθοποιοί: Πολύδωρος Βογιατζής, Μαλαματένια Γκότση, Παντελής Δεντάκης, Ιωάννα Κανελλοπούλου, Κυβέλη Καστοριάδη, Ελίτα Κουνάδη, Δημήτρης Ντάσκας, Τατιάνα-Άννα Πίττα, Harold Savary, Γιώργος Στάμος.

 

Α. Π.