Εργαστήριο από τον Ηρακλή Λογοθέτη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 27/02/2022

Ο συγγραφέας και κριτικός θεάτρου Ηρακλής Δ. Λογοθέτης ξεναγεί στα μονοπάτια της συγγραφής ενός θεατρικού έργου με το εργαστήριο "Τέχνη και τεχνική στη Θεατρική Γραφή" που ξεκινάει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου στην Ανοιχτή Τέχνη. 

Ο θεατρικός συγγραφέας είναι υπηρέτης δύο αφεντάδων. Φέρνει στο παρασκήνιο της γραφής τη ζωντανή ομιλία των ηρώων του και στο προσκήνιο της θεατρικής συνομιλίας τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της γραφής του.

Γράφει όχι για να διαβαστεί αλλά για να ακουστεί ο λόγος του στη σκηνή. Ως διπλός πράκτορας αντιλαμβάνεται ότι το σώμα της γραφής του θα φτάσει στο αυτί του θεατή μέσα από τη φωνή του ηθοποιού. Αφήνει επομένως όλα τα περιθώρια για να εκφραστεί ο ηθοποιός με το βλέμμα και τον μορφασμό, την κίνηση και τη χειρονομία. Παίζει ανάμεσα σε εκρήξεις και σιωπές και εναλλάσσει την ορμητική ροή του λόγου με τη σημαίνουσα παύση.

Ξεκινά τη μαθητεία του με τη μελέτη των μεγάλων κλασικών και σύγχρονων έργων και προσλαμβάνει από τους συγγραφείς που αγαπά μόνο όσα θα τον βοηθήσουν να προσανατολιστεί στο δικό του ύφος. Οφείλει να είναι απροκατάληπτος απέναντι σε όλους τους χαρακτήρες, θετικούς και αρνητικούς, γνωρίζοντας πως η οικονομία της ζωής τρέφεται από ποικίλα υλικά.

Βαφτίζει τους ήρωές του στην ατμόσφαιρα  της εποχής στην οποία κινούνται και εξασφαλίζει την αυτονομία τους απέναντι στις προσωπικές του απόψεις. Κατά τη διάρκεια της δουλειάς του καλείται να αντιμετωπίσει ζητήματα λειτουργικής δομής, να οργανώσει εκ νέου και σε σύγχρονο πλαίσιο τη δράση και να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές της σκηνικής οικονομίας. Παράλληλα εναρμονίζει την παρουσία κάθε πρωταγωνιστικής φιγούρας στην θεατρική πλοκή και τοποθετεί τους δευτερεύοντες χαρακτήρες στην αρμόζουσα θέση.

Ασκείται στον μονόλογο, επενδύει στους κομβικούς διαλόγους και σταθμίζει με το δικό του βλέμμα τον ρόλο του αφηγητή.

 

Πληροφορίες και εγγραφές: https://www.anoixtitexni.gr/theatriko-ergo-logothetis/