8.11 Παρουσίαση Βιβλίου Χρ. Θανάσουλα ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 03/11/2021

Χριστίνα Θανάσουλα

«ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ,

ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις»

 

Δευτέρα 8 Νοεμβρίου

στις 19:00

Είσοδος ελεύθερη

 

Οι Σχεδιαστές Φωτισμών είναι επαγγελματίες παρατηρητές του φωτός: σκέφτονται με εικόνες, φαντάζονται το φως δίχως να χρειάζεται να το βλέπουν, ζωγραφίζουν τη σκηνή με πινελιές από φως και σκοτάδι και παίρνουν με τόλμη δημιουργικές αποφάσεις.

 

Η σχεδιάστρια φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα παρουσιάζει το βιβλίο της «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ, ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις»  τη Δευτέρα 8 Νοεμβρίου στις 19.00 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Το διάστημα που οι θεατρικές σκηνές έμειναν βυθισμένες στο σκοτάδι, η Χριστίνα Θανάσουλα βρήκε τον χρόνο να παρατηρήσει, εκ νέου, το φως, να ξεθάψει και να οργανώσει σημειώσεις, καθώς και να καταγράψει τα βήματα της διαδικασίας, στην προσπάθειά της να "σχεδιάσει" έναν χάρτη του φωτιστικού ταξιδιού, φιλικό προς τον αναγνώστη.


Το βιβλίο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΦΩΤΙΣΜΩΝ, ζωγραφίζοντας επί σκηνής στις τέσσερις διαστάσεις  αποτελεί το πρώτο βιβλίο στην ελληνική γλώσσα με αποκλειστικό αντικείμενο τον σχεδιασμό θεατρικών φωτισμών. 

Είναι ένα εγχειρίδιο για την τέχνη του θεατρικού φωτισμού, το οποίο επιχειρεί να «ρίξει φως» στην διαδικασία και τη μαγεία του φωτός, εστιάζοντας σε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία καθιστούν τον θεατρικό φωτισμό καλλιτεχνική δημιουργία, τοποθετώντας τους Σχεδιαστές Φωτισμών στον “πυρήνα” της θεατρικής ομάδας, ενώ παράλληλα, “φωτίζει” τη σχέση και συνεργασία του φωτός με τα υπόλοιπα σκηνικά μέσα.


Απευθύνεται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ανθρώπους του θεάτρου, θεατρολόγους, σκηνοθέτες, χορογράφους, σκηνογράφους, ενδυματολόγους, μακιγιέρ, κριτικούς θεάτρου, ηθοποιούς, κουκλοπαίχτες, φωτογράφους,

ηλεκτρολόγους, τεχνικούς φωτισμού, οδηγούς σκηνής καθώς και σε σπουδαστές του Θεάτρου και των Καλών Τεχνών οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν μια πρώτη επαφή με το αντικείμενο. Επειδή ακριβώς απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό, -το οποίο δεν διαθέτει πρότερη εμπειρία του αντικειμένου-, είναι γραμμένο σε απλή γλώσσα, αφήνοντας συχνά έξω λεπτομέρειες και μακροσκελείς εξηγήσεις.
 

Βασικός στόχος του βιβλίου είναι να εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς και να τους παροτρύνει ώστε να μελετήσουν περαιτέρω και εις βάθος το αντικείμενο.

 

Τον πρόλογο του βιβλίου έχει γράψει η Δρ. Ειρήνη Μ. Μουντράκη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 

Δρ. Ίλια Λακίδου, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

Θάνος Παπακωνσταντίνου, σκηνοθέτης – ηθοποιός

Ελίνα Γιουνανλή, φωτογράφος


 

Η συγγραφέας του βιβλίου, Χριστίνα Θανάσουλα, είναι πτυχιούχος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και κάτοχος Master of Arts in Advanced Theatre Practice (strand of Lighting Design) του Royal Central School of Speech and Drama του Λονδίνου, στο οποίο φοίτησε με την Υποτροφία Κυβέλη-Γιάννη Χορν του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επέστρεψε στην Αθήνα πριν 18 χρόνια και από τότε έχει σχεδιάσει φωτισμούς για περισσότερες από 250 παραστάσεις θεάτρου, όπερας, χορού και site specific projects, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

 

Έχει συνεργαστεί με  το Εθνικό Θέατρο, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ελληνικό Φεστιβάλ, την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, καθώς και με Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και πολλές ανεξάρτητες ομάδες θεάτρου και χορού. Έχει συμμετάσχει σε δύο ερευνητικά προγράμματα του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ και είναι η συγγραφέας του Εκπαιδευτικού Υλικού του «Τεχνικού Φωτισμού Ζωντανών Οπτικοακουστικών Εκδηλώσεων».

 


 

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης έχει χαρακτηριστεί ως covid free χώρος.