ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ - ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 23/10/2021

Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο του προγράμματος «Νέες Φωνές» της εφηβικής του σκηνής προκηρύσσει στούντιο συγγραφής θεατρικού έργου με τη συμμετοχή τεσσάρων θεατρικών συγγραφέων οι οποίοι θα επιλεγούν σύμφωνα με την παρούσα πρόσκληση.

Η εφηβική μας σκηνή επιθυμούμε να λειτουργήσει ως χώρος ανάπτυξης ενός πολυδιάστατου πλέγματος καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δράσεων που θα δίνει βήμα στους εφήβους και το περιβάλλον τους (σχολείο και οικογένεια). Παράλληλα, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες (συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς) να τροφοδοτήσουν με την έμπνευση και τον προβληματισμό τους το δυναμικό σύστημα που ονομάζεται «θέατρο για εφήβους» και να εξοικειωθούν με τις ιδιαίτερες προκλήσεις του θεατρικού αυτού είδους, έτσι ώστε να εδραιωθεί το θέατρο για νέους ως ζωτικό μέρος της πολιτιστικής ζωής.

Το Στούντιο Συγγραφής θα λειτουργήσει για την πρώτη του θεατρική περίοδο με τέσσερις θεατρικούς συγγραφείς, ως εξής:

Κάθε συγγραφέας θα αλληλοεπιδράσει με 5 συνολικά σχολικές ομάδες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο συγκεκριμένο Στούντιο. Οι θεατρικοί συγγραφείς θα κάνουν μια σειρά συναντήσεων με κάθε σχολική ομάδα, έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τους έφηβους και να αντλήσουν υλικό και ιδέες που θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για τη συγγραφή νέων θεατρικών έργων για εφήβους

Οι τέσσερις συγγραφείς θα υποστηριχτούν στην διάρκεια όλου του εγχειρήματος από την υπεύθυνη του έργου και του Μικρού Εθνικού Σοφία Βγενοπούλου ως προς την προσέγγιση των σχολικών ομάδων και τη μεθοδολογία άντλησης υλικού και από τον καταξιωμένο Βρετανό θεατρικό συγγραφέα και δάσκαλο, Chris Cooper, συνιδρυτή του Big Brum Theatre Company, με μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων στο διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάρτιος 2022 και με ένα στοχευμένο σεμινάριο συγγραφής διάρκειας μιας εβδομάδας στις αρχές Μαρτίου.

Το σχήμα αυτό φέρνει τους ίδιους τους εφήβους στον πυρήνα της δημιουργικής διαδικασίας, στην ανάπτυξη της ιδέας και τη μετεξέλιξή της σε έργο. Ο στόχος είναι διττός και η δράση αυτή αποσκοπεί:

-αφενός στην παραγωγή σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου για νέους, κάτι για το οποίο η εκπαιδευτική αλλά και η καλλιτεχνική κοινότητα δηλώνει ότι έχει μεγάλη ανάγκη &

- αφετέρου στην υποστήριξη νέων συγγραφέων και στην περαιτέρω εξέλιξη στο είδος αυτό ήδη αναγνωρισμένων.

Οι συγγραφείς που θα επιλεγούν θα συνάψουν σύμβαση έργου με το Εθνικό Θέατρο, με αμοιβή 6.000,00 € πλέον ΦΠΑ, καταβλητέα σε δύο δόσεις, μια κατά την διάρκεια και μια μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Οι ενδιαφερόμενοι συγγραφείς θα πρέπει να στείλουν:

  • Βιογραφικό σημείωμα (θα προσμετρήσει ιδιαιτέρως η πρότερη ενασχόληση και η εστίαση του υποψηφίου συγγραφέα στο εφηβικό θέατρο, καθώς και ανάλογη τεκμηρίωση για τα αναφερόμενα στο βιογραφικό, πχ. εκδόσεις, θεατρικά προγράμματα, links στο internet, κλπ.)
  • Ένα προσωπικό σημείωμα με τους λόγους που το συγκεκριμένο πρόγραμμα τον/την ενδιαφέρει
  • Βασικές γραμμές μιας ιδέας για θεατρικό έργο για εφήβους και ο τρόπος ανάπτυξής της, έκτασης έως 4 σελίδων, όπου θα διαφαίνεται η συνάφεια με τις προτεραιότητες και τις βασικές αρχές που θέτει το πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους και τα απαραίτητα έγγραφα ως τις 30/10/2021 στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ezarafidou@n-t.gr

Για πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στο: 210-7001469, κ. Ελένη Ζαραφίδου, κ. Γιώτα Μπάκα

 

 

Η δημιουργία της Εφηβικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» που  έχει ενταχθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» του ΕΣΠΑ 2014-2020.