Online 1-3.10: Θέατρο και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 27/09/2021

«Θέατρο και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα: Η αγωνία και ο αγώνας του επαναπροσδιορισμού»

 

Συνέδριο με θέμα «Θέατρο και παραστατικές τέχνες τον 21ο αιώνα: Η αγωνία και ο αγώνας του επαναπροσδιορισμού» διοργανώνει στις 1, 2 και 3 Οκτωβρίου 2021 η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και το Εργαστήρι «Λόγου και Τέχνης» του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (Δ/νση Γραμμάτων) και λόγω των επιδημιολογικών συνθηκών, θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας ZOOM.

Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι δωρεάν και η πρόσβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω των παρακάτω συνδέσμων ανάλογα με την αίθουσα:

???? PLATFORM 1

https://authgr.zoom.us/j/92353549396?pwd=Rk1YR2h1OGVXditldWZLS3N0SUoxQT09

???? PLATFORM 2

https://authgr.zoom.us/j/96946816840?pwd=aTdsWXFpU3JrUEVLYlBhNjlDNVRLdz09

???? PLATFORM 3

https://zoom.us/j/92367793111?pwd=dXRHN2ZYU3Fld1pZMVFXbEZEcGhCQT09

 

 

Για πληροφορίες:

Παρασκευή Τεκτονίδου :ptektonidou@gmail.com

Τόνια Τσαμούρη atsamouri@hotmail.com

Facebook event: https://fb.me/e/1MOoCOolg

 

Μπορείτε να βρείτε το πλήρες πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ:

https://drive.google.com/.../1F5EviuDpLMyLdaIwLBYRHj.../view

 

Το σκεπτικό του συνεδρίου:

Ο 21ος αιώνας, σε αυτά τα πρώτα 20 χρόνια της διαδρομής του, δείχνει ότι θα είναι ένας αιώνας αλλιώτικος και ιδιαίτερα ολισθηρός. Οι μεγάλες αλήθειες και αφηγήσεις, τα συμπεράσματα, τα δρομολόγια και οι έννοιες που κυριάρχησαν τον 19ο και τον 20ό αιώνα βρίσκονται εδώ και καιρό σε μια κατάσταση συνεχούς αναθεώρησης.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που άρχισε το 2008 και κορυφώθηκε με την πρόσφατη πανδημία, απειλεί να ταράξει συθέμελα κοινωνικές δομές, εργασιακές και ανθρώπινες σχέσεις. Την ίδια στιγμή οι ταχύτατα αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες ξεπερνούν πλέον τη λειτουργία μιας απλής ανθρώπινης εφεύρεσης και μετατρέπονται σε (κυριολεκτική) προέκταση του ανθρώπινου σώματος: το «έξυπνο» τηλέφωνο της ανθρώπινης μνήμης, το «ποντίκι» του ανθρώπινου χεριού.

Μέσα σε αυτό το πρωτεϊκό κοινωνικό, οικονομικό και τεχνολογικό περιβάλλον οι παραστατικές τέχνες, στο σύνολό τους, καλούνται να πάρουν θέση∙ να δείξουν τα οξυμένα αντανακλαστικά τους, την ετοιμότητά τους. Δεν είναι διόλου εύκολη αυτή η πρόκληση, γιατί ζητά, μεταξύ άλλων, να επαναπροσδιορίσουν όρους, δρομολόγια και εργαλεία που για χρόνια τις στήριζαν. Όλα από την αρχή: Τι είναι σώμα, τι είναι φύλο, τι είναι ρόλος, τι είναι παρουσία, τι είναι ζωντανό («εδώ και τώρα»), τι είναι κοινό, τι είναι αυθεντικό και τι κλοπιμαίο, τι είναι μίμηση, τι είναι πολιτικό, τι είναι Fake News και Real News; Τι εντέλει είναι «πραγματικό» σε αυτή την Post Truth εποχή;

Βιώνουμε τους κραδασμούς της ραγδαίας υποχώρησης όλων των σταθερών περιγραμμάτων, πράγμα που κάνει τα όποια απόλυτα συμπεράσματα στα παραπάνω ερωτήματα άκρως επισφαλή. Καμιά απάντηση δεν μπορεί πλέον να είναι τόσο περιεκτική ώστε να αποκλείει όλες τις άλλες πιθανές απαντήσεις. Και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που μας ώθησαν στη διοργάνωση αυτού του συνεδρίου: να μπούμε σε αυτό το ακόμη αδιαμόρφωτο, το ομιχλώδες τοπίο και να χαρτογραφήσουμε πιθανά δρομολόγια, αδιέξοδα, αγωνίες, αγώνες και υποσχέσεις του θεάτρου και των παραστατικών τεχνών της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Βασικοί θεματικοί άξονες

Αισθητική:

• Μετά το μεταδραματικό, τι; / Παραστάσεις/επιτελέσεις στον ψηφιακό κόσμο/ Ο ρόλος της δραματουργίας στο σύγχρονο θέατρο (ελληνικό και ξένο) / Ο νέος ρόλος του σκηνοθέτη (και χορογράφου)/ Υβριδικά (χορο) θεατρικά εγχειρήματα / Διαπολιτισμικότητα/Ανακύκλωση/ Πρωτοτυπία/ Πρωτοπορία

Κοινό:

• Από το μοντέρνο κοινό στο μετα-μοντέρνο και στο μετα-ουμανιστικό / Σύγχρονες θεωρίες πρόσληψης/ Νέες φόρμες (επιτελέσεις) συλλογικότητας, συμμετοχής, διάδρασης, παρουσίας (εδώ και τώρα) / Κοινό/κοινά (public/publics)

Κριτική:

Καλλιτεχνική δημιουργία και κριτικός λόγος/ Κριτική και ψηφιακός κόσμος/Νέες αντιλήψεις περί κριτικής/Όλα επιτρέπονται (;)—anything goes?

Οικονομία/Πολιτική:

• Νέες οικονομίες/νέες θεατρικές (επιτελεστικές/performative) οικολογίες / Πολιτιστική πολιτική: πώς επηρεάζει το ίδιο το θεατρικό φαινόμενο, προτάσεις για το μέλλον/ Ιδιωτικά ιδρύματα-Ελεύθερο θέατρο/ Η θέση της θεατρικής έρευνας (και πρακτικής) στο σύγχρονο τοπίο της οικονομικής δυσπραγίας και της ελλιπούς στήριξης από την πολιτεία

 

Επιστημονική Επιτροπή:

Σάββας Πατσαλίδης, Γιώργος Π. Πεφάνης, Δημήτρης Τσατσούλης, Ζωή Βερβεροπούλου, Γρηγόρης Ιωαννίδης

Οργανωτική Επιτροπή:

Τόνια Τσαμούρη, Παρασκευή Τεκτονίδου, Γιώργος Παπαγιαννάκης, Τώνια Καράογλου

Εκτελεστική Επιτροπή:

Άννυ Κολτσιδοπούλου, Τώνια Καράογλου