τα μελένια λεμόνια * ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ από τον Θ. Τριαρίδη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 30/10/2020

Οι άνθρωποι στις φλόγες της ψυχής  *ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΘΕΑΤΡΟ * (19ος και 20ος αιώνας)

Οχτώ (8) διαδικτυακά σεμινάρια από τον συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη. [οχτώ δίωρα σεμινάρια --- 10 * 12 * 17 * 19 * 24 * 26 Νοεμβρίου * 01 * 03 Δεκεμβρίου 2020]

Με οδηγό την οπτική του συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη και μέσα από τους καταστατικούς συγγραφείς και τα θεμελιακά έργα των τελευταίων δύο αιώνων θα επιχειρηθεί μια καταβύθιση στην καρδιά του ευρωπαϊκού και αμερικάνικου θεάτρου – αλλά και στην σύγχρονη βιοπολιτική ιστορία της Δύσης. Ο Ίψεν, ο Στρίντμπεργκ, ο Τσέχωφ, ο Ο Νηλ, ο Τένεσι Ουίλιαμς, ο Μίλλερ, ο Πιραντέλο, ο Μπρέχτ, το Θέατρο του Παραλόγου, ο Μπέκετ, ο Άλμπι και ο Πίντερ θα είναι τα μεγάλα οδόσημα της πορείας.  Μέσα δηλαδή από το υλικό των ονείρων του θεάτρου θα επιχειρηθεί μια συνολική αφήγηση για τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μας. 

Συνολική τιμή και των 8 σεμιναρίων: 50 Ευρώ

 

 ΠΡΟΣΟΧΗ: Για τον κύκλο σεμιναρίων δεν απαιτείται προεγγραφή.

Ο καθένας μπορεί να κάνει  αυτόματη αγορά, οποιαδήποτε στιγμή θέλει, από τον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://elearning.polis.edu.gr/course/melenia-lemonia-theater-all/
 

[Για να πραγματοποιηθεί η αγορά είναι απαραίτητη η συμπλήρωση μιας καρτέλας συμμετέχοντα. Η καρτέλα αυτή θα συμπληρωθεί μόνο μια φορά (με έναν κωδικό που θα μπορείτε να τον θυμάστε) και πλέον θα λειτουργεί για όλα τα μαθήματα που θα παρακολουθήσετε στα ~μελένια λεμόνια~.

Όταν έρχεται η ώρα του κάθε σεμιναρίου, μέσω του παραπάνω link θα συνδέεστε απευθείας (μέσω του κωδικού σας) μέσα στην διαδικτυακή πλατφόρμα του Zoom όπου θα γίνεται το σεμινάριο.

Επίσης μέσω του ίδιου link και μέσω του ίδιου κωδικού, θα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή οποιοδήποτε σεμινάριο του κύκλου μαγνητοσκοπημένο.]

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 6937252007 * 6037160705 * emailangelikitriaridou@gmail.com *


 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

1. ΕΡΡΙΚΟΣ ΙΨΕΝ * ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΡΙΝΤΜΠΕΡΓΚ

Η ψυχή στην παγωνιά των ανθρώπων: ο νατουραλισμός.

Οι άνθρωποι στις φλόγες της ψυχής: ο εξπρεσιονισμός.

[Τρίτη 10 Νοεμβρίου, 7.00 μμ]

 

2: ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΩΦ

Η ανθρώπινη αδυναμία ως απεραντοσύνη του κόσμου:

Ο Άντον Τσέχωφ και το τρέμουλο των βλεμμάτων.

[Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, 7.00 μμ]

 

3: ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο’ΝΗΛ * ΑΡΘΟΥΡ ΜΙΛΕΡ

Όπου το πεπρωμένο κατακαίει τη βούληση - Όπου το αστικό όνειρο αιμορραγεί.

Από τον Άρθουρ Μίλερ μέχρι τον Ντέιβιντ Μάμετ.

[Τρίτη 17 Νοεμβρίου, 7.00]

 

4: ΤΕΝΕΣΣΙ ΟΥΙΛΙΑΜΣ

Αναπνέοντας με την ανάσα των άλλων: η ραγισμένη μαγεία της κατάρρευσης.

[Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, 7.00 μμ]

 

5. ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΓΟΝΟΙ

Το επικό θέατρο, η αφήγηση, η αποστασιοποίηση, ο παραβολισμός.

[Τρίτη 24 Νοεμβρίου, 7.00 μμ]

 

6. ΖΑΝ-ΠΩΛ ΣΑΡΤΡ * ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΙ * ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΙΟΝΕΣΚΟ * ΖΑΝ ΖΕΝΕ

Ο υπαρξισμός, το παράλογο, το ανοιχτό ερώτημα του ανθρώπου.

[Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, 7.00 μμ]

 

7. ΑΝΤΟΝΕΝ ΑΡΤΩ * ΛΟΥΙΤΖΙ ΠΙΡΑΝΤΕΛΟ * ΣΑΜΙΟΥΕΛ ΜΠΕΚΕΤ

Το μετα-θέατρο και το τέλος του δραματικού παιχνιδιού.

[Τρίτη 01 Δεκεμβρίου, 7.00 μμ]

 

8. ΕΝΤΟΥΑΡΝΤ ΑΛΜΠΙ * ΧΑΡΟΛΝΤ ΠΙΝΤΕΡ

Η ψυχή έξω από το δράμα.

[Πέμπτη 03 Δεκεμβρίου, 7.00 μμ]


 

Μετά από 13 χρόνια (2007-2020) και περισσότερα από 1.200 σεμινάρια κάθε είδους στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στο Διαδίκτυο ήρθε η ώρα να ξεκινήσω ένα μεγάλο σχέδιο: Μια ανοιχτή διαδικτυακή Ακαδημία για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό. Όλα τα μεγαθέματα με τα οποία κατά καιρούς ασχολήθηκα (οι θεμελιακές αφηγήσεις, το τρεμάμενο σώμα, η πολιτική και πολιτισμική ιστορία, η βιοπολιτική, η θρησκεία, η σεξουαλικότητα, η φαντασία, η Αναγέννηση, η λογοτεχνία, η ζωγραφική, το θέατρο, ο κινηματογράφος, η επιστημονική φαντασία, η εκφραστικότητα του New Age) θα συνταιριαστούν σε ένα πλέγμα, που, για όσους θέλουν να το παρακολουθήσουν εντατικότερα, θα συνιστά μια, κατά το δυνατόν, συνολική σπουδή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Το όνομα ετούτης της ανοιχτής Ακαδημίας  (~τα μελένια λεμόνια~) δεν θα μπορούσε να είναι άλλο: το ομώνυμο βιβλίο μου περίπου μοιραία τοποθετήθηκε στο κέντρο του σύμπαντός μου. Τα ~μελένια λεμόνια~ είναι πρώτα από όλα ένα αίτημα αναγέννησης και επαφής με τον άλλον (επαφή σε επίπεδο ιστορικό, αισθητικό, ηθικό, πολιτικό ή και μεταπολιτικό).

Ο τίτλος ~τα μελένια λεμόνια~ καταδεικνύει και κάτι ακόμη που για μένα στέκει ως εμμονή: πως ό,τι κάνω, καλό ή κακό, είναι πρωτότυπο, γεννημένο και πλασμένο μέσα στο νου μου. Και όποιος έρχεται σε αυτόν τον κόσμο συναντιέται με μια πρωτότυπη σκέψη.

Στην βάση αυτής της Ακαδημίας (που θα ξεκινήσει στις αρχές του Νοεμβρίου με ένα σεμινάριο για την ιστορία του νεότερου ευρωπαϊκού θεάτρου) βρίσκεται μια ομάδα αγαπημένων μου ανθρώπων: η αδελφή μου Αγγελική Τριαρίδου, ο Φαίδων Κυδωνιάτης και οι Εκδόσεις Ευρασία (ο Φαίδωνας εδώ και δέκα χρόνια μού στάθηκε ως αδελφός), ο στενός φίλος μου συγγραφέας Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης (με τον οποίο συνυπάρχουμε τα τελευταία δύο χρόνια στη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής), καθώς και δύο από τους πιο χαρισματικούς μαθητές μου: ο υποψήφιος διδάκτορας ανθρωπιστικού δικαίου και μεταφραστής Θοδωρής Τσομίδης και η ηθοποιός Αντιγόνη Σταυροπούλου. Πολύ σύντομα το Πρόγραμμα θα εμπλουτιστεί με τις συνεργασίες εκλεκτών φίλων, συγγραφέων, σκηνοθετών, δοκιμιογράφων, στοχαστών κ.α.

Τέλος ο Νίκος Σταυρόπουλος, ιδρυτής και εμψυχωτής του Πολυχώρου Πόλις, με περισσή δοτικότητα παρέχει το διοργανωτικό πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.

Για όλα τα σεμινάρια και τις δράσεις των ~μελενιών λεμονιών~ θα υπάρχει πολύπλευρη ενημέρωση με κάθε τρόπο.

Μακάρι να συναντηθούμε σε αυτή την προσπάθεια.

Θανάσης Τριαρίδης

Οκτώβριος 2020


τα μελένια λεμόνια / * ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ * από τον Θανάση Τριαρίδη και τις Εκδόσεις Ευρασία * ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Πολυχώρος Πόλις