Ανακοίνωση Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 21/09/2020

Ο  κόσμος του θεάτρου, του χορού και γενικά των παραστατικών τεχνών της χώρας μας έχει δεχτεί ένα συντριπτικό χτύπημα: ανήκει στους πιο άμεσα πληττόμενους από την πανδημία και επιπλέον οι εργαζόμενοί του δεν έχουν τύχει καμίας  οργανωμένης οικονομικής στήριξης στην απελπιστική, και χωρίς ορατή κατάληξη, κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Σήμερα, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει ο Σεπτέμβριος, παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν οι χειμερινές θεατρικές αίθουσες.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες θίασοι έχουν ξεκινήσει πρόβες ήδη από τα τέλη Αυγούστου και αναγγέλλουν πρεμιέρες, μην έχοντας  άλλη ελπίδα ή εναλλακτική λύση - χωρίς να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν.

Μπροστά σε αυτή τη δραματική εικόνα, η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών ενώνει τη φωνή της με αυτή των χειμαζόμενων καλλιτεχνών όλων των κλάδων και καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού να δώσει άμεση απάντηση στο φλέγον ερώτημα για το καθεστώς λειτουργίας των θεάτρων κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και να ενισχύσει άμεσα τον καλλιτεχνικό κόσμο, οι εργαζόμενοι του οποίου αντιμετωπίζουν εδώ και μήνες ζήτημα επιβίωσης.

Μια χώρα με κλειστά θέατρα είναι μια χώρα σκοτεινή. Πολλώ δε μάλλον όταν αυτή η χώρα συμβαίνει να είναι, όπως υπερηφανεύεται να διατυμπανίζει η εκάστοτε κυβέρνηση, η κοιτίδα του θεάτρου. Για την Ελληνική Ένωση Κριτικών η με κάθε τρόπο στήριξη του θεάτρου δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα.

21/9/2020

www.greektheatrecritics.gr