Η Μέρα Μετά: Ξένια Καλδάρα

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 22/04/2020

«Προκειμένου να επιβιώσει ο καπιταλισμός σε κάποια εκδοχή του, πρέπει να γίνουμε λίγο περισσότερο σοσιαλιστές… Η πίστη μας στην αξία του συλλογικού καλού έχει διαβρωθεί. η έκτακτη κατάσταση το αλλάζει γρήγορα…»

David Byrne   - Νεοϋορκέζος μουσικός

 

Η επόμενη μέρα θα μας βρει απέναντι και πάλι στον λαϊκισμό και στον ελιτισμό, τους δύο μεγάλους «ιούς» του σύγχρονου πολιτισμού.

 

«Πες το μου απλά»

 

ΑΝ χτίσουμε το νέο μας σύγχρονο πολιτιστικό παρόν με γνώμονα τις παρακαταθήκες που μας άφησαν οι προηγούμενες γενιές για τον τρόπο με τον οποίο βρίσκεις τις «εξόδους» μετά από μεγάλες κρίσεις- καταστροφές.  

ΤΟΤΕ ΝΑΙ, θα παράξουμε πολιτιστικό προϊόν ανταγωνιστικό διεθνώς. 

ΑΝ καταλάβουμε ότι είμαστε πολίτες του κόσμου, αλλά, πριν από όλα, πολίτες αυτής της χώρας, αυτής της πατρίδας, δεμένοι με αυτήν τη ρίζα.

ΤΟΤΕ ΝΑΙ, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια επόμενη μέρα που θα την φωτίζει η γνώση, το ελληνικό πνεύμα και το μοναδικό ελληνικό φως. Ένα ηλιοβασίλεμα στο Σούνιο όπως έλεγε η Γιουρσενάρ, που θα ανατρέψει εδώ και τώρα «προϋπάρχουσες κανονικότητες».

Ο νέος, σύγχρονος ζων πολιτισμός χρειάζεται μια νέα ελληνική πρόταση σχεδιασμένη κεντρικά, με μεσοπρόθεσμες  και μακροπρόθεσμες απαντήσεις, χωρίς κήνσορες, ίσως και χωρίς «θεράποντες».  Οι νέοι «μαικήνες» θα πρέπει να εμπιστευτούν και να αφήσουν τους δημιουργούς σε βάθος πενταετίας, να μιλήσουν ελεύθερα και να αναμετρηθούν με το κοινό του τόπου μας αλλά  και διεθνώς. 

Χρειάζεται μια «μεγάλη έξοδος», πιο μαζική, πιο πειστική, πιο ελπιδοφόρα.

Τα εργαλεία θα τα βρούμε στις πολιτιστικές μας παρακαταθήκες, στις ρίζες μας, στη λαϊκή σοφία, στην παγκόσμια κοινότητα, στην παγκόσμια επικοινωνία.

Η επόμενη μέρα είναι η στροφή στην πατρίδα που ΝΑΙ, μπορεί να γεννήσει κάτι κλασικό και παγκόσμιο.

Η επόμενη μέρα οφείλει να σκύψει και να περιγράψει τα κοινωνικά συμβόλαια που έχει ανάγκη η νέα παγκόσμια κοινότητα.