Παρουσίαση βιβλίου: Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 07/12/2019

Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα

της Ειρήνης Μ. Μουντράκη

Εκδόσεις Αιγόκερως

 

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00

στο Κεντρικό Βιβλιοπωλείο του Εθνικού Θεάτρου (κτίριο Τσίλλερ)

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης

 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου

 

Θα μιλήσουν οι:

Άννα Ταμπάκη, Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών

Σταμάτης Φασουλής, Σκηνοθέτης - Ηθοποιός

Γρηγόρης Ιωαννίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του ΤΘΣ - Κριτικός Θεάτρου

Τάκης Τζαμαργιάς, Σκηνοθέτης

 

Αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Κάρλο Γκολντόνι θα διαβάσει ο Γιάννης Βογιατζής

 

 

Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα

της Ειρήνης Μ. Μουντράκη

Εκδόσεις Αιγόκερως

 

 

Τα δύο βιβλία στα οποία βασίστηκα περισσότερο, και που ποτέ δεν θ’ απαρνηθώ, είναι ο Κόσμος και το Θέατρο. C.G.

 

Η μελέτη αυτή, αποτέλεσμα πολύχρονης ερευνητικής ενασχόλησης της συγγραφέως με το θέμα στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής, έχει ως αντικείμενο τον μεγάλο ανανεωτή του δυτικού θεάτρου Carlo Goldoni. Ο Γκολντόνι, τρεις αιώνες τώρα παρών στις σκηνές του κόσμου, ήταν και είναι στο επίκεντρο της μελέτης, της σκηνοθετικής έρευνας και του πειραματισμού.

Η Βενετία που γέννησε και καθόρισε τον συγγραφέα, το θέατρο της εποχής του, η περιπετειώδης ζωή του, η δραματουργία του, οι ριζικές καινοτομίες του που αναμόρφωσαν το θέατρο και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του. Η παρουσία του στις σκηνές της Ιταλίας τον 18ο και 19ο αιώνα καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του στον 20ό αιώνα, κυρίως μέσα από τις παραστάσεις του Giorgio Strehler και του Piccolo Teatro του Μιλάνο. Η παράλληλη πρόσληψή του στην υπόλοιπη Ευρώπη και οι διαφορετικές σκηνοθετικές προσεγγίσεις που αναπτύχθηκαν, με κυρίαρχες εκείνες των Στανισλάφσκι στη Ρωσία, του Κοπώ στη Γαλλία και του Ράινχαρτ στην Αυστρία.

Στο δεύτερο μέρος επιχειρείται μια συνολική προσέγγιση της παρουσίας του Ιταλού δραματουργού στον ελληνικό χώρο: Ένα ταξίδι που ξεκινάει τον 18ο αιώνα μέσα από τις πρώτες μεταφράσεις έργων του, συνεχίζει με τις πρώτες σκηνικές δοκιμές του 19ου αιώνα, την καθιέρωσή του μέσα από τις παραστάσεις του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου και του Εθνικού Θεάτρου τον 20ό αι., τις σκηνοθεσίες στο εξωτερικό και τον αντίκτυπό τους στην Ελλάδα, καταγράφει τους εγχώριους σκηνοθετικούς προβληματισμούς και φθάνει στις σύγχρονες σκηνοθετικές προσεγγίσεις του 21ου αιώνα.

 

 

 

Η Ειρήνη Μουντράκη είναι απόφοιτος, κάτοχος μεταπτυχιακού και αριστούχος διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε επίσης Ιταλική Τέχνη και Γλώσσα στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνο ως υπότροφος. Είναι υπεύθυνη Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων στο Εθνικό Θέατρο, όπου εργάζεται ως ειδικός καλλιτεχνικός συνεργάτης από το 1999. Εμπνεύστρια, δημιουργός και υπεύθυνη του Greek Play Project (GPP), της δίγλωσσης διαδικτυακής πλατφόρμας για τη μελέτη, ενίσχυση και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού έργου (www.greek- theatre.gr). Είναι Πρόεδρος της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Επιχορηγήσεων Ελεύθερου Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού (2017- σήμερα). Είναι Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών.

 

 

 

 

Carlo Goldoni. Η ζωή, το έργο του και η πρόσληψή του στην Ελλάδα

της Ειρήνης Μ. Μουντράκη

ΑΙΓΟΚΕΡΩΣ / ΘΕΑΤΡΟ

ISBN 978-960-322-566-9

Σελίδες 652

Τιμή 25€

 

Η έκδοση αποτελεί μέρος του προγράμματος Tempo Forte της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα