Το Κτίριο της Πένυς Φυλακτάκη

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 31/03/2015

Οι Εκδόσεις Δίγαμμα σας προσκαλούν την Πέμπτη 12 Μαρτίου και ώρα 20.00, στο Café Floral Εξάρχεια, στην παρουσίαση του βιβλίου της Πένυς Φυλακτάκη «Το Κτίριο». Για το βραβευμένο θεατρικό κείμενο θα μιλήσουν ο Δημήτρης Ψαρράς, μεταφραστής, ο Αλέξανδρος Σωτηρίου, σκηνοθέτης, ο Γιάννης Αντάμης, συγγραφέας και υπεύθυνος των εκδόσεων Δίγαμμα και η ίδια η συγγραφέας.

 

Αποσπάσματα του έργου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί:

Δημήτρης Σακατζής, Αλέξανδρος Καλτζίδης, Περικλής Σταύρου, Θεοδόσης Φυλακτός, Δημήτρης Κουστολίδης

 

Λίγα λόγια από και για το βιβλίο:

Οι τοίχοι έχουν αυτιά… αλλά μήπως έχουν και φωνή;

«Πρώτη φορά μιλάω για όλα αυτά-γιατί κατά γενική ομολογία τα κτίρια δεν μιλάνε». Ένα Κτίριο γίνεται ο πρωταγωνιστής μιας θεατρικής παράστασης για να αφηγηθεί στο κοινό τη ζωή του. Μέσα σε εκατό χρόνια αλλάζει συνεχώς ταυτότητα. Μεγαλώνει μαζί με τους ανθρώπους και χτίζει την ύπαρξη του μαθαίνοντας από αυτούς. Αποτυπώνει στο λόγο του την προσωπική του πορεία και την ανθρώπινη μοίρα, καθρεφτίζει στη γλώσσα του την επανάληψη των ανθρώπινων πεπραγμένων. Από την αφήγηση του περνάει ένας αιώνας με πόλεμο και ειρήνη, καταστροφή και ελπίδα, ατομικά στιγμιότυπα και συλλογικές μνήμες, όλα ιδωμένα από ένα ανθρώπινο δημιούργημα που η ευλογία της μακροζωίας του είναι ταυτόχρονα και η κατάρα του: πόσες φορές μπορεί να ζήσει τα ίδια πράγματα ξανά από την αρχή;

 

Οι εκδόσεις ΔΙΓΑΜΜΑ εγκαινιάζουν την παρουσία τους στον εκδοτικό χώρο με το πρωτότυπο θεατρικό αφήγημα της Πένυς Φυλακτάκη ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ. Δείγμα της εκλεπτυσμένης αισθητικής τους, ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ είναι η πρώτη σύγχρονη έκδοση τυπωμένη σε παραδοσιακό τυπογραφείο, προορισμένη να συγκινήσει με τη νοσταλγική ανάγλυφη υφή της σελίδας και το τυπογραφικό μεράκι του Γρηγόρη Αλεξίου όλους τους πραγματικούς λάτρεις του βιβλίου.