Σκολαρχείο Αρχαίου Δράματος στο Πήλιο με την Λυδία Κονιόρδου 21.7-3.8

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 05/07/2019

Θερινό Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος 2019 υπό την διεύθυνση της Λυδίας Κονιόρδου στο Θέατρο Αλώνι στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο, με θέμα τις Τρωάδες του Ευριπίδη.

Πάντα με στόχο την εκπαίδευση του νου της ψυχής και του σώματος και με πλαίσιο την πλούσια φύση του Πηλίου, το Θέατρο Αλώνι ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2015 το θερινό Σεμινάριο Αρχαίου δράματος με ηθοποιούς και σπουδαστές δραματικών σχολών.  

 

Μια σειρά από εκπαιδευτικές δράσεις μέσα στην πλούσια φύση του Πηλίου είναι αυτό που κάνει το Σεμινάριο Αρχαίου Δράματος μια πραγματικά ξεχωριστή εμπειρία για τους συμμετέχοντες. Η καθημερινή πεζοπορία σε υπαίθριο χώρο και η ανάβαση προς το βουνό με τις οξιές  βοηθούν τους συμμετέχοντες σπουδαστές και ηθοποιούς να προσεγγίσουν και να βιώσουν το ιδιαίτερα απαιτητικό είδος του αρχαίου δράματος με όλες τους τις αισθήσεις.

 

Για το 5ο θερινό Σεμινάριο το Θέατρο Αλώνι διοργανώνει μαζί με την Λυδία Κονιόρδου Σεμινάριο  με θέμα τις Τρωάδες του Ευριπίδη απο 21 Ιουλίου έως 3 Αυγούστου.

Στο τέλος όλης της δημιουργικής διαδικασίας θα γίνει  παρουσίαση - παράσταση στο Θέατρο Αλώνι στις 3 Αυγούστου, με τη συμβολή του θεατρολόγου Βάλτερ Πούχνερ, με ελεύθερη είσοδο.

Περισσότερες πληροφορίες

https://www.theatroaloni.gr/2019/2019/4/22/-

 

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΛΥΔΙΑΣ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ

Αναλαμβάνω το θερινό σεμινάριο για Τρίτη φορά. Όταν ξεκινήσαμε πριν από 5 χρόνια εκτός από το Αττικό σχολείο δεν υπήρχε η θερινή εκπαιδευτική δραστηριότητα που υπάρχει σήμερα. 

Το θέατρο Αλώνι και η μοναδική εμπειρία όλων μας, όπως και του κοινού που μας τιμά , ήταν ο πιλότος για το Δίκτυο Αρχαίου Δράματος, που οργανώθηκε από το ΥΠΠΟΑ στη διάρκεια της θητείας μου . Απλώνεται σε όλη την επικράτεια  και συνδέει τα μνημεία μας με την παιδεία για το αρχαίο Δράμα. 

Το Σχολαρχείο στο Αλώνι συνδυάζει και αυτό δύο μνημεία. Το σεμνό αλλά πανέμορφο παληό πέτρινο κοινοτικό αλώνι , που μεταμορφώθηκε σε θέατρο με την αρωγή και ανιδιοτελή προσφορά των φίλων του. Μια μικρή αχιβάδα στη πλαγιά του Πηλίου που αγναντεύει την Θάλασσα . Και μόνο μια επίσκεψη εκεί σε γεμίζει ανάταση και έμπνευση.

Έχει όμως και ένα άλλο μνημείο. Το μνημείο της Φύσης στο βουνό των Κενταύρων, με τα δάση από οξιές , καστανιές , πλατάνια που το περιβάλλουν ,ρυάκια που τραγουδούν και μυστικά θροΐσματα. 

Είναι για μένα μια μεγάλη πηγή έμπνευσης να μοιράζομαι την εμπειρία μου με νέους σε ένα τέτοιο μοναδικό περιβάλλον. Να κάνουμε την άσκηση μας ανάμεσα στα αιωνόβια δέντρα. Να ακούμε τη φωνή της φύσης αλλά και των απλών ανθρώπων του λαού μας που το σεβάστηκαν και δημιούργησαν με αίσθηση ομορφιάς και σεμνότητας αυτό το αλωνάκι, που σε ταξιδεύει στις πηγές του αρχαίου δράματος , που σε συνδέει με ένα τρόπο μοναδικό, βιωματικό με το Διονυσιακό πνεύμα του Θεάτρου. 

Φεύγοντας η εμπειρία μας είναι ανεπανάληπτη. Εφόδιο για τη ζωή. Φεύγουμε ευγνώμονες για το δώρο που πήραμε. Για την ψυχοσωματική μας άσκηση , για τα μυστικά της δουλειάς που μοιραστήκαμε και για τη γενναιόδωρη προσφορά του Δάσους που θα  μας συνοδεύει και θα μας εμπνέει.

Λυδία Κονιόρδου . 

Πρώην Υπουργός Πολιτισμού

Μέχρι πρότινος Πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

 

Πρόγραμμα
Κυριακή 21 Ιουλίου: Άφιξη των συμμετεχόντων με ΚΤΕΛ ή ιδιωτικό μέσο (το κόστος επιβαρύνει τον σπουδαστή με μειωμένο εισιτήριο)

Από ΚΤΕΛ Λιοσίων η διαδρομή για Βόλο στις  9.00 π.μ. Διάρκεια ταξιδιού 4 ώρες. Στη συνέχεια 1.00 μ.μ. με μεταφορικό μέσο του θεάτρου άφιξη στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας  (διάρκεια μισή ώρα).

Καθημερινό πρόγραμμα
9.00 π.μ. - 9.30 π.μ. :Πεζοπορία προς το βουνό στην περιοχή Άη- Λιά (30’)

μέχρι 1.30 μ.μ.:  Εργασία με την Λυδία Κονιόρδου.

2.00 μ.μ. - 6.00 μ.μ.: Επιστροφή- Γεύμα- ξεκούραση-μελέτη.

7.00 μμ -11.00 μ.μ.: Πεζοπορία προς στο θέατρο (20’) και εργασία στο Θέατρο Αλώνι  με την Λυδία Κονιόρδου.

Σάββατο 3/8
8.00 μ.μ. Παρουσίαση – παράσταση  στο Θέατρο Αλώνι και πρόλογος από τον Θεατρολόγο Βάλτερ Πούχνερ.

Κυριακή 4/8
Απονομή βεβαίωσης σεμιναρίου και Αναχώρηση.


Κόστος συμμετοχής  480€


Στην τιμή περιλαμβάνεται το κόστος του Σεμιναρίου,  ξενώνας με πρωινό & ένα γεύμα.

Οι ξενώνες είναι παραδοσιακοί Πηλιορείτικοι με δίκλινα δωμάτια όπου διαμένουν δύο σπουδαστές / δωμάτιο.

Οι ξενώνες απέχουν από το θέατρο 15' με τα πόδια.

Για πληροφορίες επικοινωνείτε με το Θέατρο Αλώνι στο τηλ. 210 6460181 και 6946873199

Αιτήσεις συμμετοχής : email theatroaloni95@gmail.com