ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΘΝΗ του Πάρι Τακόπουλου 24-27 Ιουνίου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 20/06/2019

Το ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕΤΣ & το ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ FILM AMARGI σας προσκαλούν στη φιλμική εγκατάσταση του Αλέξανδρου Φασόη: «ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΘΝΗ του Πάρι Τακόπουλου» Ένα ψηφιακό εικαστικό περιβάλλον με σχέδια και εικονογράφηση της Νερίνας Λυμπεροπούλου για το ομότιτλο δίτομο ποιητικό έργο του Πάρι Τακόπουλου.

Δευτέρα 24 έως και Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019 καθημερινά 8.30 μ.μ. – 10.30 μ.μ. στο ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕΤΣ – Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Μετς τηλ. 211 113 4262 – email: mets@metsartscentre.com

Το ποιητικό κείμενο του Πάρι Τακόπουλου, στο δίτομο έργο «Κενή Διαθήκη & Απορία προς τα Έθνη», μας οδηγεί στην ανακάλυψη ενός νέου γλωσσικού ιδιώματος, μιας γλωσσικής αναταραχής, θα λέγαμε, που προκαλείται από την εμφάνιση ενός «άλλου» νοήματος, την εκδήλωση μιας μετατόπισης στην αντίληψη και το μηχανισμό της λεκτικής επικοινωνίας.

Η εμφάνιση, η εναλλαγή και η λειτουργία των εικόνων και των ήχων οφείλουν, μέσα σε αυτή την περιδίνηση και την αναταραχή του λόγου, να υπερκεράσουν κάθε αφηγηματική αληθοφάνεια και κάθε συμβατική καθημερινότητα, που θα διακινδύνευε την αυτάρκεια και την αυτοδυναμία αυτού του ιδιαίτερου ποιητικού λόγου. Αλλά, ταυτόχρονα, οφείλουν να υπηρετήσουν και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα μιας διανοητικής δυσανεξίας, που αγγίζει τα όρια της υπαρκτικής απόγνωσης. Αγγίζει τα όρια της κενότητας και της απορίας που μεταφέρονται πλέον στις μέρες μας, μέσα σε κάθε πολιτιστική μας έκφανση. Αυτά τα στοιχεία είναι που ανασύρονται στους άπειρους αυτοματισμούς της γλώσσας και της μνήμης, αλλά και των στερεότυπων της αντίληψης που έχουμε για τη σημασία των εικόνων, των ονείρων και των αφηγήσεών μας, όπως χαρακτηριστικά αυτά εκφράζονται στην επανάληψη των κινήσεων και το μονισμό των συναισθημάτων.

Αλέξανδρος Φασόης

 

ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΩΝ ΜΕΤΣ – Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Μετς Δευτέρα 24 έως και Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019, 8.30 μ.μ. – 10.30 μ.μ. «ΑΠΟΡΙΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΘΝΗ του ΠΑΡΙ ΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ»

Μια φιλμική εγκατάσταση του Αλέξανδρου Φασόη Βασισμένη στο ομότιτλο δίτομο ποιητικό έργο του Πάρι Τακόπουλου

Σχέδια και εικονογράφηση της Νερίνας Λυμπεροπούλου

Με τις φωνές των: Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή & Πάρι Τακόπουλου

Ιδέα, Υλοποίηση, Μουσική & Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Φασόης

Ιδεόγραμμα Film Amargi – 2019

Ένα ελεύθερο συνειρμικό τοπίο εικόνων, λέξεων και ήχων. Με τα χαρακτηριστικά της φιλμικής και ηχητικής εγκατάστασης, επιχειρείται η συναρμογή ενός πολυδιάστατου υλικού και μιας αλυσιδωτής επαλληλίας λόγου, εικόνας και μουσικής. Προσομοιάζει με ένα φιλμικό παλίμψηστο, ως σύνθετο ψηφιδωτό έργο, με στόχο τη μεταγραφή των πρωτογενών στοιχείων του κειμένου και τη συμμετοχική τους ανάδειξη σε εννοιολογικούς πυρήνες μικρών και επιμέρους εικαστικών περιβαλλόντων. Ο ποιητικός λόγος μετασχηματίζεται, καθώς ο λεξικεντρικός πυρήνας του διασταυρώνεται με τον κατακερματισμένο οπτικοακουστικό λόγο, δημιουργώντας από κοινού μια μεταγλώσσα του κινηματογράφου.

Το Κέντρο Τεχνών «ΜΕΤΣ» φιλοδοξεί να παρουσιάσει το εικαστικό έργο Ελλήνων καλλιτεχνών αλλά και τον διάλογό τους με άλλους σύγχρονους καλλιτέχνες και ρεύματα. Στεγάζεται σε ένα, προσφάτως ανακαινισμένο από την αρχιτέκτονα Ευδοξία Ξανθοπούλου, ιστορικό κτίριο στην περιοχή Μετς και βρίσκεται πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το Σύνταγμα και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Διαθέτει δύο αίθουσες κατάλληλα διαμορφωμένες και άριστα εξοπλισμένες για να φιλοξενήσουν εικαστικές εκθέσεις αλλά και άλλες σχετικές εκδηλώσεις, όπως παρουσιάσεις βιβλίων τέχνης και λογοτεχνίας, σεμινάρια τέχνης, διαλέξεις για την τέχνη και τον πολιτισμό. Η κεντρική αίθουσα τέχνης στοχεύει να παρουσιάσει την σύγχρονη, ελληνική κατά κύριο λόγο, τέχνη και τους διαλόγους της με ρεύματα του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι.

Το Κέντρο Τεχνών «ΜΕΤΣ» ηγείται ο Παύλος Κόρδης σε συνεργασία με τον ιστορικό τέχνης και επιμελητή εκθέσεων Γιώργο Μυλωνά, καθώς και άλλους ειδικευμένους και επίλεκτους συνεργάτες. _______________________________________________________ https://www.metsartscentre.com/ email: mets@metsartscentre.com ___________________________________