Παρουσίαση των βιβλίων του Δημήτρη Τσατσούλη-Εκδόσεις Παπαζήσης-Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ

 •  Δημοσιεύτηκε στις: 08/04/2019

Την Δευτέρα 8 Απριλίου 2019 στις 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΥ θα πραγματοποιηθεί τιμητική παρουσίαση, από τις εκδόσεις Παπαζήση, των βιβλίων του Δημήτρη Τσατσούλη: ΔΥΤΙΚΟ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ και ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΑΡΣΑ – ΡΑΚΙΝΑΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΥΤΣΙ- ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ.

 

 • Για το βιβλίο: ΔΥΤΙΚΟ ΗΓΕΜΟΝΙΚΟ «ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ» ΚΑΙ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΗ ΔΥΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, θα μιλήσουν οι:

 

 • Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου: Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών

 

 • Λίνα Ρόζη: Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών

 

 • Σταύρος Τσακίρης: Σκηνοθέτης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΔΗ.ΠΕ. ΘΕ Πάτρας

 

 • Τζωρτζίνα Κακουδάκη: Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης, Υπεύθυνη ''Λυκείου Επιδαύρου'', Σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

 

 

 • και για το βιβλίο: ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΦΑΡΣΑ – ΡΑΚΙΝΑΣ – ΚΑΣΤΕΛΛΟΥΤΣΙ- ΚΕΙΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΟΥ,  θα μιλήσει:

 

 • ο Βασίλης Νούλας: Θεατρολόγος, Εικαστικός, Σκηνοθέτης (Ομάδα Nova Melancholia).

 

 • Τη συζήτηση θα συντονίσει η Θεατρολόγος΄- Κριτικός Θεάτρου: Ιωάννα Μπλάτσου.

Βιογραφικό Σημείωμα Δημήτρη Τσατσούλη

 

Ο Δημήτρης Τσατσούλης είναι Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.

Πτυχιούχος του Παντείου Πανεπιστημίου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μεταπτυχιακά: D.E.A. Των Πανεπιστημίων: Université de Droit, d' Economie et de Sciences Sociales de Paris (Paris II), École des Hautes Études en Sciences Sociales de Paris, Université Paris X - Nanterre.Diplômes των Πανεπιστημίων: Paris II & Institut Universitaire International de Luxembourg.

Έχει άνω των 140 δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει δώσει άνω των 70 διαλέξεων, ομιλιών, εισηγήσεων, ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Κριτικός θεάτρου και χορού σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Ημερησία) και λογοτεχνικά ή θεατρολογικά περιοδικά (Νέα Εστία, από το 1999-2012, Teater der Zeit, Κουΐντα, στον ετήσιο τόμο Επίλογος, ΘΕΑΤΡΟγραφίες, Αντί, Βήτα, Αλεβεβάν, Μανδραγόρας, Χορός) και προσφάτως στην ηλεκτρονική εφημερίδα «Ημεροδρόμος». Επί σειρά ετών Κριτικός βιβλίου (Το Βήμα, Αυγή, Αντί, Διαβάζω, κ.ά.).

Έχει επιμεληθεί πολυάριθμα θεατρικά βιβλία ενώ υπήρξε υπεύθυνος της σειράς «Η Τέχνη του Θεάματος» των εκδόσεων Ελληνικά Γράμματα που αριθμεί 32 τόμους.

Έχει διατελέσει Πρόεδρος (2011-2013) και μέλος (2006-2007) της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου του ΥΠΠΟ, για σειρά ετών μέλος της Επιτροπής Βραβείων ΚΟΥΝ και Βραβείων της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών, μέλος Επιτροπών Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας, μέλος της Επιτροπής Σύστημα Αθήνα και μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου της ΟΥΝΕΣΚΟ, Υπεύθυνος της Συνάντησης Νέων Δημιουργών για το Αρχαίο Δράμα του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (2007 έως και 2009), μέλος επιτροπών διαγωνισμών συγγραφής θεατρικού έργου ή “Devised Theater”, κλπ.

Κυριότερα επιστημονικά βιβλία:

 • Η γλώσσα της εικόνας , Ελληνικά Γράμματα, 2000, Παπαζήσης, 2015 (αναθεωρημένη έκδοση)
 • Διάλογος εικόνων. Φωτογραφία και σουρρεαλιστική αισθητική στη σκηνική γραφή της Socìetas Raffaello Sanzio - Conversing Images. Photography and Surrealist Aesthetics on the Stage Writing of Socìetas Raffaello Sanzio Δίγλωσση έκδοση, Παπαζήσης, 2011,
 • Σημεία γραφήςΚώδικες σκηνής, Νεφέλη, 2007 (Το βιβλίο τιμήθηκε με το βραβείο «Θεατρολογικού Συγγράμματος» 2007 της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών).
 • Ιψενικά διακείμενα στη δραματουργία του Ιάκωβου Καμπανέλλη, Μεταίχμιο, 2004,
 • Αψοφητί... Ελληνικά Γράμματα, 2001, (υποψήφιο για το Βραβείο Δοκιμίου 2002 των Λογοτεχνικών Βραβείων του περιοδικού Διαβάζω).
 • Η περιπέτεια της αφήγησης , Ελληνικά Γράμματα, 1997, 2003,
 • Σημειολογικές προσεγγίσεις του θεατρικού φαινομένου Δελφίνι, 1997, Ελληνικά Γράμματα, 1999.

 

 

 

 

Πληροφορίες:

 

Ημερομηνία: 8/04/2019 στις 18:00μμ.

Τοποθεσία: Βιβλιοπωλείο εκδηλώσεων ΙΑΝΟΥ (Σταδίου 24).