Διεθνές Residency για Νέους Συγγραφείς: 2019 Focus Europe

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 22/10/2018

Το 1989 το Royal Court δημιούργησε ένα πρωτοποριακό Διεθνές Residency , καλώντας τους αναδυόμενους θεατρικούς συγγραφείς από όλο τον κόσμο να περάσουν χρόνο στο θέατρο αναπτύσσοντας ένα νέο έργο. Πολλοί θεατρικοί συγγραφείς που έχουν συμμετάσχει στο Residency τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν συνεχίσει να δουλεύουν στην πατρίδα τους και η συνεργασία μαζί τους  έχει γίνει βασικό σκέλος του ρεπερτορίου του Royal Court. To Residency έχει γνωρίσει το Royal Court σε συγγραφείς από όλες τις ηπείρους και υπήρξε συχνά σημείο εκκίνησης για ευρύτερες σχέσεις με περισσότερους θεατρικούς συγγραφείς στις χώρες τους.

Τα πρόσφατα έργα του Royal Court από τους θεατρικούς συγγραφείς του International Residency περιλαμβάνουν:

B,  Guillermo Calderón (Χιλή)
Disconnect , Anupama Chandrasekhar (Ινδία)
Fireworks, Dalia Taha  (Παλαιστίνη)
Bad Roads,  Natalya Vorozhbit (Ουκρανία)

2019 Focus Ευρώπη
To πρώτο Royal Court International Residency πραγματοποιήθηκε το 1989, το έτος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, το οποίο μεταμόρφωσε την Ευρώπη. Τριάντα χρόνια αργότερα,  to 2019,το Διεθνές Residency θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην Ευρώπη, σηματοδοτώντας τη χρονιά που θα πραγματοποιηθεί το Brexit. Aυτό το Residency  είναι μια δήλωση ότι, με ή χωρίς Brexit, το Royal Court παραμένει ένα διεθνές θέατρο και ποτέ δεν θα αποκοπεί από συγγραφείς στην υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό ήταν αληθινό από τη δημιουργία του το 1956, όταν το Royal Court υπερασπίστηκε τους Brecht, Beckett και Ionesco και παραμένει δέσμευση.

Ανοίγουμε τις πόρτες μας σε φωνές που δεν έχουν ακουστεί και ελεύθερους στοχαστές που ζουν στα ευρωπαϊκά γειτονικά κράτη. Καλούμε τους αναδυόμενους θεατρικούς συγγραφείς οι οποίοι με τη γραφή τους μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο να κάνουν αίτηση. Επιδιώκουμε ανήσυχο, προειδοποιητικό, προκλητικό γράψιμο από συγγραφείς που ζουν στην Ευρώπη του εικοστού πρώτου αιώνα, αλλά που μπορεί να έχουν έρθει εκεί από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Residency έχει ένα συγκεκριμένο focus. Το Royal Court θα εξακολουθήσει να αναπτύσσει σχέσεις με θεατρικούς συγγραφείς σε όλες τις ηπείρους: οι πρόσφατες παραγωγές του περιλαμβάνουν έργα των Liwaa Yazji (Συρία), Abhishek Majumdar (Ινδία) και Mongiwekhaya (Νότια Αφρική).

Το  Royal Court 
Το Royal Court είναι το θέατρο των συγγραφέων. Είναι η ηγετική δύναμη στο παγκόσμιο θέατρο για ενεργητική καλλιέργεια συγγραφέων - άγνωστων, αναδυόμενων και καθιερωμένων. Μέσα από τη δουλειά  προσπαθούν να εμπνεύσουν το κοινό και να επηρεάσουν τους μελλοντικούς συγγραφείς με ριζοσπαστική σκέψη και προκλητική συζήτηση.

Το πρόγραμμα του Royal Court ενθαρρύνει τους αναδυόμενους θεατρικούς συγγραφείς να εστιάσουν σε θέματα που θεωρούν επείγοντα στις κοινωνίες τους. Σε περισσότερες από εβδομήντα χώρες και πάνω από σαράντα γλώσσες οι συγγραφείς εμπνέονται για να γράψουν προκλητικά νέα έργα για την εποχή μας. Μερικοί από αυτούς τους συγγραφείς εργάστηκαν κάτω από απίστευτες δυσκολίες σε καταστραμμένες κοινωνίες.

Μέσω μακροχρόνιων συνεργασιών, αυτό το ξεχωριστό έργο έχει εμπλουτίσει τη θεατρική κουλτούρα και τη νέα κουλτούρα γραφής σε πολλές χώρες. Μακροπρόθεσμες σχέσεις και ανταλλαγές αναπτύχθηκαν μεταξύ του Royal Court και συγγραφέων σε χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κίνα, η Χιλή, η Κούβα, η Γερμανία, η Ινδία, ο Λίβανος, το Μεξικό, η Παλαιστίνη, το Περού, Τουρκία, Ουρουγουάη και Ζιμπάμπουε.

Το Διεθνές Τμήμα έχει πρωτοπορήσει στη χρήση των πρακτικών του θεάτρου ως μεταφραστών και στην πλήρη συμμετοχή του μεταφραστή στην ανάπτυξη του έργου και στη διαδικασία των προβών.

Από το 1989 οι συμμετέχοντες στο Royal Court International Residency προέρχονται από:
Αυστραλία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Κούβα, Τσεχία, Δανία, Αίγυπτος, Ερυθραία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, , Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Κένυα, Δημοκρατία της Κορέας, Κοσσυφοπέδιο, Λίβανος, Μακεδονία, Μαλαισία, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Κάτω Χώρες, Νέα Ζηλανδία, Νιγηρία, Νορβηγία, Παλαιστίνη, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Κεμπέκ, Ρουμανία, Ρωσία , Σερβία, Σιγκαπούρη, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σρι Λάνκα, Σουηδία, Ελβετία, Συρία, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τρινιντάντ, Τουρκία, Ουγκάντα, Ουκρανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες, Ουρουγουάη, Βενεζουέλα, Ζάμπια

Διεθνές Residency 2019
Κατά τη διάρκεια του Residency, κάθε θεατρικός συγγραφέας αναπτύσσει ένα νέο έργο και συμμετέχει με την υπόλοιπη μικρή ομάδα σε ένα εντατικό πρόγραμμα που συνδυάζει ομαδικές συνεδρίες και μεμονωμένες συναντήσεις ένα προς ένα, με τον χρόνο που αφιερώνεται για γραφή και επανεγγραφή. Οι θεατρικοί συγγραφείς συνεργάζονται με μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας του Royal Court Theatre και συνεργάζονται με έναν βρετανό σκηνοθέτη θεάτρου και έναν μεταφραστή που συνεργάζεται με τον  συγγραφέα σε όλο το διάστημα. Θα υπάρξει επίσης η ευκαιρία να συνεργαστεί με τους ηθοποιούς του Royal Court Theatre σε περιβάλλον εργαστηρίου.

To Residency περιλαμβάνει ευκαιρίες για τους θεατρικούς συγγραφείς να μοιραστούν το έργο τους με άλλα μέλη της ομάδας. Υπάρχει ένα πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων τα βράδια. Λόγω της εντατικής φύσης του προγράμματος, είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι διαθέσιμοι για όλη την περίοδο. Δεν μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις.

Πραγματοποιείται στο  Royal Court, στην πλατεία Sloane του Λονδίνου.

Ημερομηνίες
30 Ιουνίου - 20 Ιουλίου 2019

Αμοιβή
Ζητούμε να καταβάλλεται η αμοιβή κάθε συμμετέχοντος από αναγνωρισμένους φιλανθρωπικούς ή νόμιμους οργανισμούς χρηματοδότησης. Θα βοηθήσουμε οποιονδήποτε υποψήφιο γίνει αποδεκτός όσο το δυνατόν περισσότερο στην εύρεση αυτής της υποστήριξης. Δεν δεχόμαστε προσωπική ή ιδιωτική χρηματοδότηση, ούτε αμοιβές που καταβάλλονται από δάνεια.

Το ποσό των £ 5.000 περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες διαμονής, καθώς και διαμονή, πρωινό, γεύματα και εισιτήρια θεάτρου. Δεν περιλαμβάνει ταξίδια από και προς το Λονδίνο.

Γλώσσα
Οι συμμετέχοντες θα γράψουν στη μητρική τους γλώσσα και οι εργασίες θα μεταφραστούν από το Royal Court. Οι συνεδρίες διδασκαλίας διενεργούνται στα αγγλικά, οπότε οι υποψήφιοι συμμετέχοντες χρειάζονται καλή επαγγελματική γνώση της αγγλικής γλώσσας.

Κατάλυμα
Τα καταλύματα βρίσκονται σε μικρή απόσταση με τα πόδια ή σε μικρή απόσταση με το λεωφορείο από το θέατρο.

Αιτήσεις
Αίτηση για το 2019 μπορούν να κάνουν νέοι θεατρικοί συγγραφείς που ζουν σήμερα σε οποιοδήποτε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο) *
Η αίτηση και οι πληροφορίες σχετικά με όλα τα έγγραφα που απαιτούνται για υποβολές είναι εδώ.

 Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 9η Νοεμβρίου 2018.
Η αιτήση κρίνεται εντός μίας εβδομάδας από τη λήψη της.

* (Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, , Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία)

Περισσότερα και αίτηση: https://royalcourttheatre.com/international-residency-emerging-playwrights-2019-focus-europe/