ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 19 – 23/9/2018 │ ΙΜΚ

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 10/09/2018

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα - Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (ΙΜΚ), διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 19 μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2018, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.
 
Στο πλαίσιο της έκτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ. 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ανοίγει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου με την παράσταση …Κοιμήσου Αγγελούδι μου… των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή (παραγωγή Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού). Ακολουθεί την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, η παράσταση Η Σιδηρά του Μιχάλη Παπαδόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη (παραγωγή Θέατρο Versus). Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου, με την παράσταση Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία Αιμίλιου Χαραλαμπίδη (παραγωγή Prima Lux).


Η έκτη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα»,
πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,
μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2018.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
19 – 23 Σεπτεμβρίου 2018 │ Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης ΚακογιάννηςΠληροφορίες

Έναρξη παραστάσεων στις 21:00

Τιμές εισιτηρίων: €10 (γενική είσοδος) │ €5 (μειωμένο)* 
*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
Μαθητικό / Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) / Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) / ΑμΕΑ / Άνω των 65 / Ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων.


Προπώληση εισιτηρίων:
 Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης 
Ταμεία Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579 
Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 - 14:00 και μία ώρα πριν την προκαθορισμένη ώρα έναρξης της παράστασης και ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr 

Εκδοτήρια της Ticket Services 
(Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου), τηλ. 210 7234567
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 - 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00 - 20:00, Σάββατο 10:00 - 14:00.
και στο ticketservices.gr

Καταστήματα PUBLIC σε όλη την Ελλάδα και στο tickets.public.gr


Για γενικές πληροφορίες: 
▪ Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας στη Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου
τηλ. 210 3734934 │ spititiskyprou.gr
▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: www.ccoiti.com

___________________________________________________________________

 


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ │ 2018

…ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥΔΙ ΜΟΥ… των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

▪ Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018


Με το έργο των Στέλιου Θεοχάρους και Μαρίνας Φραγκεσκίδου, …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου. Το έργο …Κοιμήσου Αγγελούδι μου…, πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2018 από την Δεύτερη Σκηνή της ΕΘΑΛ. 

Περίληψη
Δυο αδέρφια, η Άρτεμις και ο Αχιλλέας Βερβέρη, μεγαλώνουν κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του πατέρα τους καθώς η μητέρα τους τα έχει εγκαταλείψει όσο ήταν μικρά. H Άρτεμις μεγαλώνοντας, θέτει ως προσωπική υποχρέωσή της να προσφέρει όλο της το είναι στον Αχιλλέα, ούτως ώστε ο ίδιος να μη στερηθεί ποτέ την αγάπη. Ένα βράδυ φτάνει στο σπίτι τους ένας «ξένος», ο Στέφανος, και τους ανακοινώνει το θάνατο της μητέρας τους. Ισορροπίες μεταξύ αλήθειας και ψέματος, λογικής και παράνοιας, ηθικής και ανάγκης, πρέπει και μη, σε ένα παιχνίδι της μοίρας και του μυαλού.


Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Κολιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Θέλμα Κασουλίδου
Σχεδιασμός φωτισμών: Σταύρος Τάρταρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Νικηφόρου

Διανομή: 
Άρτεμις Βερβέρη: Χριστίνα Κωνσταντίνου
Στέφανος Στασινόπουλος: Παναγιώτης Μπρατάκος
Αχιλλέας Βερβέρης: Αλέξανδρος Αχτάρ

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Βιογραφικό συγγραφέων
H Μαρίνα Φραγκεσκίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, ενώ τα τελευταία δέκα χρόνια διαμένει μόνιμα στην Αθήνα. Σπούδασε Διοίκηση επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έπειτα ολοκλήρωσε τις επαγγελματικές σπουδές της ως Ορκωτός Ελεγκτής. Από το 2003 μέχρι και το 2010 δούλεψε σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες σε Κύπρο και Ελλάδα, PwC και Deloitte αντίστοιχα. Από την γέννηση των παιδιών της και μετά, έκανε στροφή στην καριέρα της, καθότι πια δηλώνει συγγραφέας.

Το πρώτο της μυθιστόρημα Ευτυχία από το παράθυρο, εκδόθηκε το 2011, από τις εκδόσεις Αναζητήσεις. Στην πορεία, ασχολήθηκε με το θέατρο και την τηλεόραση. Στην Κύπρο παρουσιάστηκαν επί σκηνής δυο θεατρικά κείμενα που συνυπογράφει με τον Στέλιο Θεοχάρους: το Μεθυσμένο Μοσχαράκι (παραγωγή Pirasmos Production, Γενάρης 2014) και το Μια στάση ακόμα (παραγωγή Pop Up Festival, Δεκέμβριος 2017).

Συμμετείχε επίσης, στη συγγραφή διαλόγων σε κυπριακά σήριαλ στο Μέγκα Κύπρου και στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Το 2017 εκδόθηκε το πρώτο της παραμύθι, με τίτλο Η κουτσή κιθάρα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή. Τον Ιούνιο του 2017 απέσπασε το πρώτο βραβείο σύνθεσης στο διαγωνισμό κυπριακού τραγουδιού «Γιώργος Κοτσώνης» που διοργανώνει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με το τραγούδι «Τα λάβαρα» που υπογράφει με τον Μιχάλη Χαριλάου.

Ο Στέλιος Αλέκκου Θεοχάρους γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στον Κάτω Πύργο Τηλλυρίας από όπου κατάγεται. Σπούδασε Marketing, είναι κάτοχος του διπλώματος Banking κι εργάζεται σε τράπεζα. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή Βλαδίμηρου Καυκαρίδη, σεμινάρια σωματικού θεάτρου και δημιουργικής γραφής στην Ελλάδα, όπως και θεατρικές διαλέξεις. Υπήρξε συντονιστής και σκηνοθέτης της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας της Ε.Τ.Υ.Κ καθώς και μέλος της δημιουργικής ομάδας-θεατρικού φεστιβάλ ΑΝΤΙ-ΣΚΗΝΟ.

Έχει λάβει μέρος σε κυπριακές σειρές και θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία, όπως «Πατάτες Αντιναχτές», «Την Πάτησα», «Αίγια Fuxia», Κοτζιακάρο Τέζα, Γουίλη το ξωτικό κ.ά.

Το 2014 παρουσιάστηκε επί σκηνής στο θέατρο Πάνθεον το πρώτο του θεατρικό έργο, το οποίο συνέγραψε με την Μαρίνα Φραγκεσκίδου, με τίτλο Μεθυσμένο Μοσχαράκι, σε σκηνοθεσία Λώρη Λοϊζίδη. Τον Δεκέμβριο του 2017 ανέβηκε στο Θέατρο Πόλης ΟΠΑΠ, στα πλαίσια του Pop Up Festival, το δεύτερό του θεατρικό έργο το οποίο επίσης συνέγραψε με την Μαρίνα Φραγκεσκίδου, Μια Στάση Ακόμα, σε σκηνοθεσία του ιδίου.


Η ΣΙΔΗΡΑ του Μιχάλη Παπαδόπουλου
Παραγωγή: Θέατρο Versus 
▪ Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2018


Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το θεατρικό έργο του Μιχάλη Παπαδόπουλου Η Σιδηρά, το οποίο είναι εμπνευσμένο από τη ζωή της Μάργκαρετ Θάτσερ, της Βρετανίδας Πρωθυπουργού, που κυβέρνησε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του 1980. 


Περίληψη
Το έργο, διαδραματίζεται στη σουίτα της Πρωθυπουργού και ολοκληρώνεται σε τρεις πράξεις, προσπαθώντας να σκιαγραφήσει τη σχέση της γυναίκας με την εξουσία, τον ρόλο των ανδρών και τη σχέση αυτής της γυναικείας δύναμης απέναντι στα πατροπαράδοτα θηλυκά πρότυπα. 

Σύμφωνα με την Καναδή συγγραφέα και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ, η κοινωνία αντιμετωπίζει έναν ισχυρό άντρα σαν γεννημένο ηγέτη και μια ισχυρή γυναίκα σαν ανωμαλία. Πόσο αληθινό είναι αυτό; 

Το θεατρικό έργο Η Σιδηρά, φανερώνει πτυχές των παιγνιδιών των πολιτικών και αποπειράται να μπει στα άδυτα της πολιτικής ίντριγκας, αποκαλύπτοντας τη μοναδική ίσως αλήθεια όλου αυτού του παραμυθιού: αυτό που σίγουρα κρύβει η κορυφή είναι μια εθιστική μοναξιά.


Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία: Μαρίνος Ανωγυριάτης
Σκηνικά-Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Σχεδιασμός φωτισμών: Αλεξάντερ Γιότοβιτς
Μουσική: Αντρέας Κλεοβούλου 

Ερμηνεύουν οι Βίβιαν Νικολαΐδου, Αντρέας Νικολαΐδης και Παντελίτσα Μαυρογιάννη

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)


Βιογραφικό συγγραφέα
Ο Μιχάλης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1969, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης και Γερμανική γλώσσα στη Λειψία. Στη συνέχεια αποφοίτησε από τη Νομική σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι αμέσως μετά σπούδασε Καλές Τέχνες στο Campus Arts and Sciences στην Αθήνα και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο East Anglia Polytechnic University στην Αγγλία. Εργάστηκε ως φωτογράφος σε διάφορα περιοδικά Ελλάδας και Αγγλίας και ως σκηνογράφος σε Κύπρο και Ελλάδα. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή θεατρικών έργων και σεναρίων για την τηλεόραση. Έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό, με έξι ατομικές εκθέσεις να καταγράφονται στο ενεργητικό του ως ζωγράφος και έργα του να βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Κύπρο και το εξωτερικό. Από το 2012 μέχρι και το 2015 έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή διαλόγων για διάφορες τηλεοπτικές σειρές. Από το 2002 ζει στη Λεμεσό και εργάζεται ως καθηγητής Τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση.

Από το 2009, έτος συγγραφής του πρώτου του θεατρικού έργου, Ο εξπρεσιονιστής, μέχρι και σήμερα έχει γράψει πέραν των δεκατεσσάρων θεατρικών έργων. 

Το 2016 «συστήνεται» στο θεατρικό κοινό της Κύπρου με το έργο του Myra (παραγωγή Θεατρική ομάδα Vox και Θέατρο Ένα) σε σκηνοθεσία Μάριου Ιωάννου, το οποίο διαδέχεται το θεατρικό έργο Η Επανάσταση του Άλφι (παραγωγή Θέατρο Ανεμώνα, 2017), σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Την ίδια εποχή ανεβαίνει στην Αθήνα ο μονόλογος Και τ’ αγόρια κλαίνε σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου (Θεατρική σκηνή Τσάι στη Σαχάρα) και η επιτυχία της παράστασης οδηγεί σε δεύτερο κύκλο παραστάσεων του έργου σε διαλογική πια μορφή και με δύο ηθοποιούς επί σκηνής στο Θέατρο «Μπέλλος». Τον Φεβρουάριο του 2018 ακολουθεί η επί σκηνής παρουσίαση του έργου Η Σιδηρά (Πρωθυπουργός) σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Λιακόπουλου (Θέατρο «Μπέλλος», Αθήνα). 

Τη θεατρική περίοδο 2017-2018 παρουσιάστηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές τα θεατρικά του έργα Η Σιδηρά σε σκηνοθεσία Μαρίνου Ανωγυριάτη (παραγωγή Θέατρο Versus), Χαρωπά τα δυο μου χέρια σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου (παραγωγή Θέατρο Ανεμώνα) και η θεατρική διασκευή του στο Δεκαήμερον του Βοκάκιου σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη (παραγωγή Θέατρο Ένα). Στους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν οι παραστάσεις των θεατρικών έργων Έξω από την πόρτα του Στάλιν (παραγωγή Θέατρο Versus) και Ο εξπρεσιονιστής (παραγωγή Θέατρο Ένα). 


ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 
μια διασκευή του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις της Νίκης Μαραγκού 
Παραγωγή: Prima Lux
▪ Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται την Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου, με την παραγωγή της Prima Lux, Αφηγήσεις Γυναικών, μια διασκευή και θεατρική μεταφορά του βιβλίου Δεκαοκτώ Αφηγήσεις (Εκδόσεις «Το Ροδακιό», Αθήνα 2012), το οποίο υπήρξε το τελευταίο βιβλίο της ποιήτριας, ζωγράφου και συγγραφέα Νίκης Μαραγκού (1948-2013). 

Περίληψη
Πρόκειται για μία συλλογή ιστοριών από Κύπριες γυναίκες, οι οποίες αν και διαφορετικές, η ουσία του λόγου τους υφαίνεται και πλέκεται ως μια ενιαία φωνή, ερχόμενη από την αρχή του κόσμου και εκτείνεται ως το αύριο. Οι γυναίκες χτίζουν με γερά θεμέλια τη συνοχή της κοινωνίας στην οποία ζουν, μεταδίδοντας σοφία κι εμπειρία από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας τη μνήμη στις νεότερες γυναίκες των οικογενειών τους, όπως αυτές ξέρουν με μοναδικό τρόπο να κάνουν. Οι γυναίκες παρουσιάζονται να κρατούν με καθοριστικό τρόπο τον ρόλο της υπομονής, αποδεικνύοντας μια απαράμιλλη δόση αντοχής, δύναμης, αλλά και παράδοσης στο πεπρωμένο τους, μια γλυκιά κι ανθρώπινη αποδοχή της συνύπαρξης με το ακατόρθωτο, που όμως για αυτές γίνεται εφικτό. Δεν μένουν εγκλωβισμένες στο παρελθόν τους, παρόλο που τις σημάδεψε ανεξίτηλα και ατενίζουν με αισιοδοξία τις μέρες που θα έρθουν. 

Μέσα από τις Αφηγήσεις Γυναικών, παρουσιάζεται μια άλλου είδους καταγραφή της κυπριακής ιστορίας, μια σύζευξη όλων των παραμέτρων αυτού που μπορούμε να ονομάσουμε συλλογική μνήμη. Η ανθρώπινη εμπειρία κατέχει την κύρια θέση στην παράσταση. Οι αφηγήσεις, ενώ αρχικά απαιτούν την αυτονόμησή τους, καταλήγουν να συνδέονται σε μία κεντρική αφήγηση, στην αφήγηση αυτού του τόπου. 


Η ταυτότητα της παράστασης
Σκηνοθεσία/Δραματουργική επεξεργασία: Αιμίλιος Χαραλαμπίδης
Κοστούμια: Ελένη Τζιρκαλλή 
Σκηνογραφία: Μαρία Βασιλειάδου 
Κίνηση: Julia Brendle 
Βοηθός σκηνοθέτη: Μαρία Χριστοδούλου
Σχεδιασμός προγράμματος και αφίσας: Χριστιάνα Καραγιάννη
Δημόσιες σχέσεις: Μαρία Χατζηγεωργίου
Φωτογραφίες: Γαβριέλλα Πιερή

Ερμηνεύουν οι Λένια Σορόκου, Πόπη Αβραάμ, Έλενα Δημητρίου, Άννα Γιαγκιώζη, Μυρσίνη Χριστοδούλου
Συμμετέχει η Αλθαία Τοφαρίδου – Αβρααμίδου

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

 

Βιογραφικό συγγραφέα
Η ποιήτρια, πεζογράφος και ζωγράφος Νίκη Μαραγκού (1948-2013), γεννήθηκε στη Λεμεσό. Σπούδασε Κοινωνιολογία στο Βερολίνο. 

Με την επιστροφή της στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε επιμέλειες εκδόσεων, και με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ενώ από το 1980 ως το 2007 διηύθυνε το βιβλιοπωλείο «Κοχλίας» στη Λευκωσία. 

Καλλιέργησε την ποίηση, την πεζογραφία, έγραψε και βιβλία για παιδιά. Εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές Τα από κήπων (1981), Αρχή Ινδίκτου (1987) και τη συγκεντρωτική έκδοση Divan 1967-2000 (2005). Έγραψε τα διηγήματα Μια στρώση άμμου (1990) και τα μυθιστορήματα Είναι ο πάνθηρας ζωντανός; (1998), Γιατρός από τη Βιέννη (2003), Γεζούλ (2010). Συνέλεξε και απέδωσε στην κοινή ελληνική τα Παραμύθια της Κύπρου (1994). Εξέδωσε επίσης τα δικά της παραμύθια To παλικάρι με το τάσι (2005) και τις συνταγές μαγειρικής Συνταγές για την Κατερίνα (2001).

Το τελευταίο της βιβλίο ήταν οι Δεκαοκτώ αφηγήσεις (2012), μια συλλογή από ιστορίες γυναικών της Κύπρου που κατέγραψε στη διάρκεια πολλών χρόνων και που, κατά την ίδια, εμπεριείχαν την Ιστορία της Κύπρου, διέσωζαν λαϊκές αφηγήσεις αλλά κυρίως κατέγραφαν μια χυμώδη προφορική γλώσσα που χανόταν σιγά σιγά.

Η Νίκη Μαραγκού είχε τιμηθεί με τα κυπριακά Κρατικά Βραβεία ποίησης (1988) και διηγήματος (Β΄ 1991) και με το βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια (1998). Το 2006 είχε βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για τη συλλογή Divan.

Παράλληλο πάθος με τη συγγραφή ήταν η ζωγραφική, η χαρακτική και η κεραμική. Είχε στο ενεργητικό της επτά ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και είχε λάβει μέρος με έργα της στις Μπιενάλε Χαρακτικής της Λιουμπλιάνα τo 1993 και του Καΐρου τo 1996.
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΙΣΤΟΡΙΚΟ


Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), η οποία ξεκίνησε το 2009 με απώτερο στόχο τη γνωριμία της κυπριακής θεατρικής γραφής στο ελλαδικό κοινό και στην ελλαδική θεατρική κοινότητα.

Με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τη συνεργασία της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου παρουσιάστηκαν στην πρώτη διοργάνωση τον Μάιο του 2009, στο Θέατρο Τέχνης, δύο παραστάσεις κυπριακών θεατρικών έργων, το βραβευμένο έργο του Αντώνη Γεωργίου, Αγαπημένο μου πλυντήριο, παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ) και το έργο του Λεωνίδα Μαλένη, Ο τοίχος γύρω από τον παράδεισο, παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 2010, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διοργάνωση, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, όπου παρουσιάστηκαν δύο νέα κυπριακά θεατρικά έργα, το έργο του Παντελή Γεωργίου Ιουλιέτα (των σκυβάλων), παραγωγή του Θεάτρου Versus και το βραβευμένο έργο του Γιώργου Νεοφύτου DNA, παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε διάλεξη από τη θεατρολόγο Δρ. Άντρη Χ. Κωνσταντίνου, με θέμα «Η κυπριακή δραματουργία μετά την Ανεξαρτησία».

Μετά από μια τετραετή διακοπή, ο θεσμός επέστρεψε εμπλουτισμένος τον Οκτώβριο του 2014 με τη συνεργασία του Μορφωτικού Γραφείου της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, καθώς και με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού. Στην τρίτη διοργάνωση παρουσιάστηκαν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη Λήδρας και Ρηγαίνης από το Σατιρικό Θέατρο, το Εν κινήσει του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους από τη θεατρική ομάδα ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ και το βραβευμένο έργο του Κώστα Μαννούρη, Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!, παραγωγή του ΘΟΚ. Στο πλαίσιο της τρίτης διοργάνωσης πραγματοποιήθηκε ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο». Στη συζήτηση συμμετείχαν ο θεατρικός συγγραφέας και τότε πρόεδρος του ΚΚΔΙΘ Γιώργος Νεοφύτου, η ακαδημαϊκός Χαρά Μπακονικόλα, ο κριτικός θεάτρου και ακαδημαϊκός Γρηγόρης Ιωαννίδης και η θεατρική συγγραφέας Χρύσα Σπηλιώτη. Τη συζήτηση συντόνισε η ακαδημαϊκός Καίτη Διαμαντάκου-Αγάθου. 

Στην τέταρτη διοργάνωση, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, παρουσιάστηκαν τρεις παραγωγές νέων κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές τη θεατρική περίοδο 2015-2016: το έργο του Γιώργου Νεοφύτου Μπαμ!, σε παραγωγή της Παραπλεύρως Παραγωγές, το έργο του Αντώνη Γεωργίου Ήμουν η Λυσιστράτη σε παραγωγή του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ και το βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο Συγγραφής Θεατρικού Έργου του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος, έργο του Χαράλαμπου Γιάννου Πείνα, σε παραγωγή της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού.

Τον Οκτώβριο του 2017 πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης η πέμπτη διοργάνωση της δραστηριότητας. Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης παρουσιάστηκαν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα: Bacon\Freud της Ανθής Ζαχαριάδου, σε παραγωγή της Alpha Square, Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σε παραγωγή της Ομάδας «Σόλο για Τρεις» και Ντεφόλ: Σμύρνη 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη, σε θεατρική διασκευή του Αντρέα Χριστοδουλίδη και παραγωγή του Θέατρο Ένα.

Οι πέντε διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα (2009, 2010, 2014, 2016, 2017), έτυχαν θερμής υποδοχής, ευρείας προβολής στα ελλαδικά ΜΜΕ, στέφθηκαν με επιτυχία και κάποιες εκ των παραστάσεων που συμμετείχαν απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Συνολικά, παρουσιάστηκαν δεκατρείς παραστάσεις κυπριακών θεατρικών έργων. 

Στη φετινή, έκτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» παρουσιάζονται τρεις παραστάσεις νέων κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και σήμερα. 

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα, αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης και ανάδειξης της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα.

Κοινή ευχή των διοργανωτών είναι η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με την πραγματοποίηση ημερίδων για το κυπριακό θέατρο, με την παρουσίαση διαφόρων θεμάτων της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου, της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας και της σκηνικής πρακτικής.