THE GREEK PLAY PROJECT NEW YORK Νέα Υόρκη 5 & 6 Μαΐου

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 02/05/2018

Τέσσερις σύγχρονοι Έλληνες συγγραφείς, τέσσερα ελληνικά έργα στα αγγλικά για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη.

 

Στις 5 & 6 Μαΐου το Eclipses Group Theater NY(EGTNY) σε συνεργασία με το Greek Play Project (www.greek-theatre.gr) παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη το The Greek Play Project New York, ένα διήμερο θεατρικών αναλογίων σύγχρονων ελληνικών έργων στο Πανεπιστήμιο New York University. Μια εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία για την ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας.

Τέσσερα έργα τεσσάρων σύγχρονων αντιπροσωπευτικών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων θα παρουσιαστούν στις Η.Π.Α. για πρώτη φορά στα αγγλικά με Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς ηθοποιούς.

Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν τα έργα:

 Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη σε μετάφραση Θεοδώρας Παπαχριστοφίλου-Λούκας και σκηνοθεσία Ιωάννας Κατσαρού, η Ανδρομάχη του Άκη Δήμου σε μετάφραση Δημήτρη Μπονάρου και σκηνοθεσία Ιωάννας Κατσαρού, το Φύκι στο Βυθό της Πένυς Φυλακτάκη σε μετάφραση της ίδιας και σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπονάρου και Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη σε μετάφραση της Χριστίνας Πολυχρονίου και σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Αλεξάκη.

      Το Greek Play Project NY είναι μια παραγωγή του Eclipses Group Theater New York, μιας καλλιτεχνικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που δραστηριοποιείται από το 2011 στη Νέα Υόρκη και λειτουργεί ως καλλιτεχνική γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε καλλιτεχνική συνεργασία με την υπεύθυνη  Δραματολογίου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου Δρ. Ειρήνη Μουντράκη, δημιουργό του Τhe Greek Play Project (www.greek-theatre.gr) της σημαντικής διαδικτυακής πλατφόρμας για την προώθηση και ανάδειξη του σύγχρονου ελληνικού έργου και των δημιουργών του.

 

Ομάδα παραγωγής:

Κατερίνα Αλεξάκη, Ιωάννα Κατσαρού, Δημήτρης Μπονάρος, Αλεξάνδρα Σκένδρου.


 

The Greek Play Project NY  

Διήμερο θεατρικών αναλογίων

 

Για τα έργα και τους  συγγραφείς θα μιλήσει η Ειρήνη Μουντράκη.


5 Μαΐου, 6:00 μ.μ.

Φύκι στο Βυθό της Πένυς Φυλακτάκη

Μετάφραση: Πένυ Φυλακτάκη

Σκηνοθεσία:  Δημήτρη Μπονάρος

Παίζουν: Amanda Baxter*, Sarah Doudna, Daniel Kirby, Tony Naumovski*, James Nugent*

 

Η διαθήκη του  Εμμανουήλ Παππά αφήνει  όλη την περιουσία σε εκείνο το παιδί του που θα προτείνει το καλύτερο επενδυτικό σχέδιο μέσα σε 24 ώρες.  Τα δύο αποξενωμένα αδέρφια, που επιστρέφουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο πατρικό τους σπίτι, θα συγκρουστούν σκληρά για την κληρονομιά. Καθώς παλιές πληγές ξανανοίγουν και μυστικά αποκαλύπτονται, το πατρικό σπίτι μετατρέπεται σε σκηνικό ενός έντονου οικογενειακού δράματος.

 

 

5 Μαΐου, 8:15 μ.μ.

Το Τυφλό Σημείο του Γιάννη Μαυριτσάκη

Μετάφραση: Χριστίνα Πολυχρονίου

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Αλεξάκη

Παίζουν: Luisa Alarcón, Christos Alexandridis, Yannis Amouris, Chris Behan, Demetri Bonaros*, Theodora Loukas, Michael Najman, Daniel Rock, Alkis Sarantinos, Alexandra Skendrou

 

Το έργο αφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας, της Νίκης, που μετά το θάνατο του άντρα της παλινδρομεί ανάμεσα σε μια καθηλωτική θλίψη και την επιταγή να συνεχίσει τη ζωή της. Ψάχνοντας για διέξοδο απ΄ τον ασφυκτικό της μικρόκοσμο αφήνει τη δουλειά της στην τράπεζα και καταφεύγει στην πολύβουη ουδετερότητα των μεγάλων δρόμων της πόλης. Η συνάντησή της εκεί με μια γυναίκα των φαναριών, της αποκαλύπτει μια άλλη πραγματικότητα και ενεργοποιεί μέσα της δυνάμεις που μέχρι τότε αγνοούσε.

 

 

6 Μαΐου, 3:15 μ.μ.

Εν Χορώ του Δημήτρη Δημητριάδη

Μετάφραση: Θεοδώρα Παπαχριστοφίλου-Λούκα

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Κατσαρού

Παίζουν: Luisa Alarcón, Christos Alexandridis, Yannis Amouris, Demetri Bonaros*, Theodore Bouloukos, Jocelynn Catasus, Theodora Loukas, James Nugent*, Alexandra Skendrou, Loukas Skipitaris*, Merlyn Whitehawk*

 

15 εκπρόσωποι των πολιτών συγκεντρώνονται έξω από το παλάτι. Τους κάλεσαν οι άρχοντες αλλά δε γνωρίζουν για ποιο λόγο. Ο χρόνος περνάει αλλά κανείς δε βγαίνει από το παλάτι. Σταδιακά συνειδητοποιούν πως το παλάτι είναι άδειο. Γιατί οι ηγέτες τους τούς εγκατέλειψαν; Πού είναι οι θεοί; Ποιος θα αναλάβει τη δράση του έργου τώρα; Το έργο μεταμορφώνει τη σκηνή ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου στο πολιτικό τοπίο των καιρών μας. Οι πολίτες του χορού πρέπει να βρουν μια νέα ταυτότητα και μια νέα μοίρα για τους εαυτούς τους. Το θέατρο για μια ακόμη φορά μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία.

 

 

6 Μαΐου, 5:30 μ.μ.

Ανδρομάχη ή Τοπίο Γυναίκας στο Ύψος της Νύχτας του Άκη Δήμου

Μετάφραση: Δημήτρης Μπονάρος

Σκηνοθεσία: Ιωάννα Κατσαρού

Ερμηνεία: Anthoula Katsimatides*

Η πριγκίπισσα της Τροίας και σύζυγος του μυθικού Έκτορα φτάνει ξεριζωμένη στην Ελλάδα μετά την αιχμαλωσία της από τους νικητές του Τρωικού πολέμου. Ένας γυναικείος μονόλογος για τη μοίρα του πρόσφυγα και την αγωνία της εύρεσης μιας νέας ταυτότητας.

 

Πρωτότυπη μουσική για τα έργα Εν Χορώ και Ανδρομάχη θα συνθέσει ο μουσικοσυνθέτης Φύτος Στράτης.

 

* Equity Member appearing with permission of Actors' Equity Association.


Την Κυριακή 6 Μαΐου στις 2.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί δεξίωση στο φουαγιέ του KJCC Auditorium.

 

  • Διεύθυνση:  KJCC Auditorium 53 Washington Square South, Ground Floor, Room 113, New York, NY 10012
  • Για εισιτήρια και περισσότερες πληροφορίες:  www.egtny.com ή καλέστε στο 001917 6488343 και 001718 5816285. (Υπεύθυνη κα Αλεξάνδρα Σκένδρου)
  • Τιμές εισιτηρίων $18 και $30 (για 2 έργα).

 

 


Μια παραγωγή του Eclipses Group Theater NY (EGTNY) με την καλλιτεχνική συνεργασία της διδάκτωρ του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ειρήνης Μουντράκη, δημιουργού του Greek Play Project και Υπεύθυνης Δραματολογίου, Βιβλιοθήκης, Αρχείου και Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου.


Υπό την Αιγίδα και την Οικονομική ενίσχυση του ΥΠΠΟΑ/ Γενική Διεύθυνση Σύγχρονου Πολιτισμού/ Διεύθυνση Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου/ Τμήμα Θεάτρου και Χορού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας. 

Υπό την Αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, του Α.Σ. Ωνασείου Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου NYU και του Εθνικού Θεάτρου.