Urbn Theatr : ‘Re-engagement’ στο Λονδίνο

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 17/05/2017

Το Urbn Theatr πραγματοποιεί το νέο του πρότζεκτ με τίτλο ‘Re-engagement’ στο πλαίσιο του Wandsworth Fringe Festival 2017, 6 ως 21 Μαΐου, σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη του Roehampton (Roehampton Library) και τον οργανισμό GLL (Greenwich Leisure Limited).

To 'Re-engagement' είναι μια διαδραστική ανθρώπινη ηχητική εγκατάσταση, ένα project συνέργιας μεταξύ του Urbn Τheatr και των πολιτών. Είναι ένα πλαίσιο για τους κατοίκους του Wandsworth ώστε να συναντηθούν, να ακούσουν και να μοιραστούν. Ενσωματώνει τρέχοντα κοινωνικά και καλλιτεχνικά ζητήματα προκειμένου να διερευνηθεί το πώς και με ποιον τρόπο οι πολίτες επιθυμούν να παρουσιάσουν τον εαυτό τους αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι ένα πλαίσιο για τους ανθρώπους ώστε να συναντηθούν, να ακούσουν και να μοιραστούν. Είναι μια ευκαιρία για μια επανασύνδεση.

Πως θα ήταν αν είχαμε την ευκαιρία να ξαναπαρουσιάσουμε τον εαυτό μας στους συμπολίτες μας; Τι θα επιλέγαμε να πούμε και τι να παραλείψουμε αν η παρουσίασή μας θα έπρεπε να γίνει εντός ενός, μόνο, λεπτού; Ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα αν αυτές οι ηχογραφημένες φωνές, οι παρουσιάσεις των πολιτών, αναπαράγονταν σε δημόσιο χώρο; Ποιος θα κάνει το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση;

Δεκαέξι ημέρες, τραπέζια, συσκευές ηχογράφησης, φορητοί υπολογιστές να συνδέουν το υλικό, ηχεία, tablets, ο δημόσιος χώρος και οι πολίτες.

Στις μέρες μας, η κοινωνία δείχνει να είναι βαθιά διχασμένη.

Οι πολίτες αισθάνονται, όλο και περισσότερο, απομονωμένοι, αποκομμένοι ο ένας απ’ τον άλλον και εγκλωβισμένοι σ’ ένα πλαίσιο ανωνυμίας. Παράλληλα, όσοι διατείνονται ότι μιλούν στο όνομα της κοινωνικής πλειοψηφίας είναι, συνήθως, τόσο απομακρυσμένοι από τις καθημερινές εκφάνσεις της ζωής των πολιτών, που είναι αδύνατο να γνωρίζουνε τι σκέφτεται ένα πραγματικό πρόσωπο, πως εκφράζεται και τι θα επιθυμούσε να πει.

Η ερώτηση είναι “ποιος είσαι;”. Οι συμμετέχοντες στο ‘Re-engagement’ έχουν στη διάθεσή τους ένα λεπτό για να παρουσιάσουν τον εαυτό τους στους συμπολίτες τους, όπως επιθυμούνε, χρησιμοποιώντας ότι θεωρούν σημαντικό, χρήσιμο ή αντιπροσωπευτικό για αυτήν τους την παρουσίαση, η οποία και ηχογραφείται.

Όσοι το επιθυμούν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματά τους, χωρίς όμως αυτό να είναι απαραίτητο καθώς το ζητούμενο είναι να έχουν οι συμμετέχοντες την ευκαιρία να εκφράσουν την ταυτότητά τους πέρα ​​από ότι είναι, πιθανόν, γραμμένο στο διαβατήριο ή τα επίσημα έγγραφα τους.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, μια ηχητική εγκατάσταση θα αναπαράγει το ηχογραφημένο υλικό, καθιστώντας τις φωνές των ανθρώπων μέρος του αστικού περιβάλλοντος που ζούνε.

Παράλληλα, μια άλλη εγκατάσταση, θα βρίσκεται εντός της βιβλιοθήκης του Roehampton όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία, μέσω υπολογιστών, να έρθουν σε επαφή με τις παρουσιάσεις των συμπολιτών τους στο χρόνο που επιθυμούν.

Με τη λήξη του φεστιβάλ, το υλικό θα παραδοθεί και θα ανήκει πλέον στον Δήμο του Wandsworth και στην βιβλιοθήκη του Roehampton ως ηχητικό αρχείο, ως μια καταγραφή της συγκεκριμένης στιγμής, υπενθυμίζοντας στις μελλοντικές γενιές την ύπαρξη και τη σημασία της ατομικότητας. Οι πολίτες του Wandsworth θα έχουν βήμα στο παρόν αλλά και τη δική τους θέση στην ιστορία, ως μέρος της βιβλιοθήκης τους, ως ομιλούντα βιβλία.

• H διαδικασία είναι ανοιχτή και δωρεάν προς όλους όσους θέλουν να συμμετέχουν.

• Οι καταγραφές γίνονται κατα μόνας. Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να εκφραστούν όπως θέλουν, μέσα στα όρια του νόμου. Οι παρουσιάσεις, ως υλικό, προστατεύονται νομικά και θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς του project, όπως περιγράφεται παραπάνω.

• Υπάρχει πρόβλεψη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Όπου κριθεί αναγκαίο, ένα μέλος της Urbn Theatr θα είναι εκεί για να παρέχει βοήθεια, με όποιον τρόπο κριθεί λειτουργικό, έτσι ώστε όλα τα μέλη τoυ Δήμου να έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν.

• Η ανωνυμία των συμμετεχόντων, εφόσον την επιλέξουν, θα είναι προστατευμένη.

• Πρόκειται για ένα καλλιτεχνικό project του Urbn Theatr και το υλικό θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για καλλιτεχνικούς σκοπούς.

• Το ‘Re-engagement’ είναι ένα community project και δεν έχει δημιουργηθεί για να επηρεάσει υπέρ οποιουδήποτε πολιτικού φορέα.

Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ, σε εξωτερικό δημόσιο χώρο αλλά και εντός της βιβλιοθήκης, το ηχογραφημένο υλικό θα αναπαράγεται, καθιστώντας τις φωνές των πολιτών μέρος του αστικού περιβάλλοντος που ζούνε.

Σε συνεργασία με:

Το ‘Re-engagement’ γίνεται στο πλαίσιο του Wandsworth Fringe Festival 2017.

Wandsworth Arts Festival.

Wandsworth counsil.

Roehampton Library and GLL (Greenwich Leisure Limited).

 

Ένα δίκτυο εθελοντών συμμετέχει και συμβάλει ενεργά στη διαδικασία. Το σύνολο των ατόμων και των φορέων που εμπλέκονται με το project θα ανακοινωθεί σύντομα καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λίγα λόγια για το Urbn Theatr:

Το Urbn Theatr είναι μια θεατρική ομάδα με διεθνή χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2011 από τον σκηνοθέτη και δημιουργό θεατρικών έργων Ηλία Παναγιωτακόπουλο. Σκοπός του Urbn Theatr είναι να δημιουργεί νέα πρωτότυπα έργα και παραστάσεις συντονισμένες με τις ανάγκες της σύγχρονης πραγματικότητας. Μέρος της δραστηριότητάς του είναι και η χρήση χώρων του ευρύτερου αστικού ιστού, κοινόχρηστων ή μη, τους οποίους διαμορφώνει δημιουργώντας νέες θεατρικές εμπειρίες ώστε να υπάρχει πάντα η άμεση επαφή και ταύτιση του κοινού με το εκάστοτε περιβάλλον. Ο Λαμπαδάριος Παππάς, αρχιτέκτονας, η Φωτεινή Λάζου, σχεδιάστρια μόδας, ο William Uden, ηθοποιός, και μια σειρά συντελεστών και εθελοντών υιοθετούν και συμπληρώνουν τις βασικές αρχές του.

 


Συντελεστές:

Ηλίας Παναγιωτακόπουλος

Σύλληψη / Καλλιτεχνική εποπτεία.

 

William Uden

Οργάνωση παραγωγής / Τεχνική εποπτεία.

 

Φωτεινή Λάζου

Επιμέλεια ρούχων συντελεστών και εθελοντών.

 

Σχεδίαση γραφικών: + wolframgrafik

Στην εκτέλεση του project συμμετέχει ενεργά ένα δίκτυο εθελοντών και τοπικών φορέων. Το σύνολο των ατόμων και των φορέων που εμπλέκονται θα ανακοινωθεί σύντομα καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πληροφορίες:

Καταγραφές: 6 & 7, 13 & 14, 20 & 21 Μαΐου 2017, 10:00 πμ. έως 18:00 μμ.

Roehampton Library Green, Danebury Avenue, SW15 4HD

info@urbn-theatr.com

http://www.urbn-theatr.com

www.wandsworthfringe.com

 

Λίγα λόγια για τον Ηλία Παναγιωτακόπουλο:

Γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ και διαμένει, ως επί το πλείστον, στην Αθήνα. Είναι σκηνοθέτης, δημιουργός θεατρικών έργων και ιδρυτής του Urbn Theatr. Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Αθηνών και εργάστηκε ως ηθοποιός. Είναι μέλος του Lincoln Center Theater director’s lab New York και του Theatre Works, Melbourne. Το 2015 έλαβε υποτροφία από το Room One Production & Development Studios London για τη δημιουργία του θεατρικού έργου ‘The Ones’ το οποίο και παρουσιάστηκε με το Urbn Theatr σε Λονδίνο και Εδιμβούργο.