Για τον Σπύρο Ευαγγελάτο...

  •  Δημοσιεύτηκε στις: 24/01/2017

Σήμερα έφυγε από τη ζωή ένας σπουδαίος άνθρωπος. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος. Ο Δάσκαλος μας…. Δάσκαλος όχι μόνο των ηθοποιών του στις παραστάσεις του, ούτε μόνο των φοιτητών του που κατέκλυζαν τα αμφιθέατρα για να τον ακούσουν και να  μυηθούν στον μαγικό κόσμο του θεάτρου. Μα δάσκαλος γενεών, δάσκαλος ενός ολόκληρου λαού. Ακαταπόνητος μελετητής, βουτούσε μέσα στο παρελθόν βρίσκοντας, καθαρίζοντας και παραδίδοντάς μας λαμπερούς τους χαμένους κρίκους της θεατρικής μας παράδοσης. Εκπαίδευσε το κοινό διαμορφώνοντας ένα εκπληκτικής ευρύτητας ρεπερτόριο έργων κλασικών δραματικών ποιητών, - πολλά από αυτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα- σε παραστάσεις ουσιαστικές, εξαιρετικά μελετημένες, φροντίζοντας ακόμη και για την παραμικρή λεπτομέρεια. Καταπιάστηκε με το αρχαίο ελληνικό δράμα και το ταξίδεψε σε ολόκληρο τον κόσμο βάζοντας και αυτός με τη σειρά του τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πραγματικής σπουδής.

Δάσκαλος παράλληλα ήθους και αξιοπρέπειας. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές,  -που τόσο απλόχερα χαρίζει η πατρίδα μας -, στεκόταν ψηλά απαντώντας με τη δουλειά του.

Τα πολλά λόγια δεν χρειάζονται.

Σήμερα αποχαιρετάμε έναν άνθρωπο που μας έκανε να αγαπήσουμε το θέατρο και τη μελέτη του. Δεν είμαστε πιο φτωχοί… Είμαστε τυχεροί που υπήρξε… 

 


http://www.theatre.uoa.gr/didaktiko-dynamiko/omotimoi-ka8hghtes/spyros-a-eyaggelatos.html