Μια συνάντηση με την Κατερίνα Αγγελιδάκη

  •  Συντάκτης: Καρανάτσης Χρήστος
  •  Δημοσιεύτηκε στις: 29/04/2015

Η Κατερίνα Αγγελιδάκη για το studio συγγραφής θεατρικού έργου του Εθνικού Θεάτρου. 

Μια νέα δράση για την υποστήριξη της ελληνικής δραματουργίας εγκαινιάζεται σε λίγες μέρες από το Εθνικό Θέατρο, με υπεύθυνη τη δημοσιογράφο Κατερίνα Αγγελιδάκη. Ένα εργαστήριο συγγραφής θεατρικού έργου, υπό τον συντονισμό του συγγραφέα και κριτικού θεάτρου Ηρακλή Λογοθέτη. Στόχος η μέριμνα για την ανάπτυξη της ελληνικής δραματουργίας και την ανάδειξη μιας γενιάς νέων θεατρικών συγγραφέων, με τη βοήθεια καταξιωμένων θεατρικών συγγραφέων και ανθρώπων του θεάτρου.

 

Αυτή την πρόθεση υπογραμμίζει η Κατερίνα Αγγελιδάκη, κινητήριος δύναμη και υπεύθυνη οργάνωσης τουstudio. «Το studio συγγραφής θεατρικού έργου δίνει τη δυνατότητα σε νέους ανθρώπους-και όχι μόνο-  να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να αποκομίσουν δραματουργική εμπειρία από αναγνωρισμένους συγγραφείς. Στρέφεται προς την αρχή της θεατρικής παραγωγής, προς το αρχικό σημείο, που είναι το θεατρικό έργο. Οι συγγραφείς που θα διδάξουν στο studio δεν ήρθαν για να κάνουν απλώς ένα σεμινάριο θεατρικής γραφής, αλλά επιπλέον για να διακρίνουν δυνατότητες και να τις βοηθήσουν να αποκτήσουν φωνή, να δώσουν γνώση, θάρρος και ευκαιρίες».

 

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, μου αποκαλύπτει με μεγάλο ενθουσιασμό ότι η συμμετοχή στο πρώτο studio του Εθνικού Θεάτρου είναι τεράστια και συγκινητική. «Ο κόσμος αγκάλιασε τη δράση πέραν από τις προσδοκίες μας. Επικοινωνεί καθημερινά μαζί μας από κάθε σημείο της χώρας εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του και τη συμπαράστασή του. Νομίζω ότι αυτή η δράση έπρεπε να υπάρχει στο Εθνικό εδώ και χρόνια».

 

Μια δράση με τέτοια απήχηση του κόσμου, μοιραία έφερε και την ανάγκη αξιολόγησης εκείνων που τελικά θα συμμετάσχουν στο πρώτο Studio συγγραφής θεατρικού έργου. «Οι συγγραφείς που θα διδάξουν στοStudio αξιολόγησαν σχεδόν 200 κείμενα και βιογραφικά που έφτασαν στο Εθνικό Θέατρο. Από αυτά επιλέχτηκαν τελικά τα 25 που συγκέντρωσαν τις πιο θετικές κριτικές. Είχε δοθεί συγκεκριμένο θέμα, το οποίο οι υποψήφιοι κλήθηκαν να αναπτύξουν».

 

Εντοπίζει άραγε μια ελπιδοφόρα και γόνιμη σύγχρονη θεατρική γραφή που θα κατορθώσει να δημιουργήσει μια στιβαρή νεοελληνική δραματουργία;« Περισσότερο αρμόδιοι από εμένα για να απαντήσουν σε αυτό είναι οι συγγραφείς που διδάσκουν στο Studio. Εγώ, ως υπεύθυνη της δράσης και δημοσιογράφος επί σειρά ετών με έμφαση στα θέατρο, μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν κείμενα με ενδιαφέρον, μερικά πολύ καλά. Αν λείπει κάτι συχνά είναι η τόλμη. Το ζητούμενο, εκτός από το να μπορεί κάποιος να γράψει με επάρκεια, είναι η πρωτοτυπία του θέματος ή ο ιδιαίτερος τρόπος να προσεγγίσει κανείς κάτι συνηθισμένο. Όμως, η τόλμη προϋποθέτει αυτοπεποίθηση που μόνο η παιδεία μπορεί να σου δώσει για να μην γλιστρήσεις στον εντυπωσιασμό».

 

Το θέμα της απουσίας πολιτικής υποστήριξης ενός νέου ρεπερτορίου στην Ελλάδα έρχεται στην επιφάνεια, όπως κάθε φορά που συζητάμε με πρόσωπα, των οποίων η διαδρομή είναι άμεσα συνυφασμένη με την προώθηση του σύγχρονου θεατρικού κειμένου. Η Κατερίνα Αγγελιδάκη υπογραμμίζει την απουσία αυτή, αλλά παράλληλα αναδεικνύει την ανάγκη το Εθνικό Θέατρο να συνεχίσει την προσπάθεια ανάδειξης του σύγχρονου θεατρικού έργου. «Πιστεύω ότι η απουσία της πολιτείας στο χώρο του πολιτισμού είναι εκκωφαντική. Οι πάντες είναι αφημένοι στη μοίρα τους. Το Εθνικό Θέατρο, ως το πρώτο θέατρο της χώρας, οφείλει να συνεχίσει την προσπάθεια με πολλούς τρόπους. Με το studio συγγραφής θεατρικού έργου, το οποίο πρέπει να γίνει και διαδικτυακά ώστε να μπορεί να το παρακολουθεί και η επαρχία, με συνέργειες με μεγάλα θέατρα του εξωτερικού, με ανταλλαγές προσκλήσεων με σημαντικούς νέους θεατρικούς συγγραφείς από όλο τον κόσμο και άλλα πολλά. Η νέα ελληνική δραματουργία μπορεί να έχει λαμπρό μέλλον αν ασχοληθούν σοβαρά μαζί της οι θεσμοί».

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το studio έχει τρίμηνη διάρκεια (96 διδακτικές ώρες) από το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 10 Μάιου 2015 και θα διεξάγεται από εμπειρότατους και αναγνωρισμένους στο χώρο διδάσκοντες: τον Βασίλη Κατσικονούρη, τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, τον Μηνά Βιντιάδη και τον Ηρακλή Λογοθέτη. Στο τέλος του studio οι συμμετέχοντες θα γράψουν νέα μονόπρακτα θεατρικά έργα. Στη συνέχεια, οι διδάσκοντες, καθώς και ο καλλιτεχνικός σύμβουλος του Εθνικού Θεάτρου Αντώνης Κούφαλης και ο υπεύθυνος δραματολογίου του Εθνικού Θεάτρου Σάββας Κυριακίδης θα επιλέξουν τα τρία αρτιότερα, τα οποία θα ανέβουν στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με τη μορφή αναλογίου.

 

 

H Κατερίνα Αγγελιδάκη είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε επί σειρά ετών ως επιμελήτρια κειμένων, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια του πολιτιστικού ρεπορτάζ σε πληθώρα εντύπων. Στο δημόσιο τομέα υπήρξε προϊσταμένη του γραφείου Τύπου και σύμβουλος για το θέατρο στο Υπουργείο Πολιτισμού, καθώς και σύμβουλος επικοινωνίας του Εθνικού Θεάτρου.